Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Emadine

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Emadine

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

emedastiini

Käyttötarkoitus

Silmän kausiluonteisen allergisen sidekalvotulehduksen oireiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tippa kahdesti vuorokaudessa, hoidon alkaessa tiputetaan tiheämminkin. Hoito kestää tavallisesti joitakin viikkoja.

Lääkkeen ottaminen

Silmätippoja otettaessa pää taivutetaan taaksepäin ja lääkettä tiputetaan alaluomesta muodostuvaan taskuun. Silmä on hyvä pitää kiinni jonkin aikaa ja räpyttelyä on vältettävä. Tippapullon kärjellä ei saa koskettaa silmään eikä mihinkään muuhunkaan, ettei lääkkeeseen pääsisi bakteereita. Pullo on pidettävä hyvin suljettuna käytön väliajoilla. Piilolinssit pitää ottaa pois lääkkeen annostelun ajaksi (ei koske kerta-annospipettiä) ja ne saa asettaa paikalleen aikaisintaan 15 minuutin kuluttua. Kerta-annospipetin sisällöllä voidaan hoitaa tarvittaessa molemmat silmät. Käyttämätön liuos tulee heittää pois.

Vaikutustapa

Emedastiini kuuluu antihistamiineihin. Valmiste vähentää silmässä allergian yhteydessä vapautuvan histamiinin vaikutuksia, jolloin limakalvoturvotus lievittyy ja kirkkaan silmäeritteen muodostuminen vähenee.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä silmäkipua, päänsärkyä, silmä-ärsytystä, näön ohimenevää sumenemista ja erilaisia silmän paikallisoireita.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana valmistetta voi käyttää suositelluilla annoksilla. Lääkärin harkinnan mukaan imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C (moniannospullo 5 ml), alle 30 °C (kerta-annospipetit). Avattu pullo säilyy käyttökelpoisena 4 viikkoa ja kerta-annospipetit 7 päivää foliopussin avaamisen jälkeen.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2