Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Azarga

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Azarga

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

brintsolamidi, timololi

Käyttötarkoitus

Silmänpainetaudin eli glaukooman hoito. Se on tarkoitettu aikuisille, joilla yksi lääkeaine ei riitä alentamaan kohonnutta silmänpainetta riittävästi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallisesti otetaan yksi tippa sairaaseen silmään tai sairaisiin silmiin kahdesti vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Piilolinssit tulee poistaa ennen tiputtamista, ja ne saa laittaa takaisin aikaisintaan 15 minuutin kuluttua lääkkeen ottamisesta. Muiden silmätippojen ottamiseen tulee pitää 5 minuutin väli. Silmän sisäkulmaa on hyvä painaa kevyesti sormella hetken aikaa tippojen ottamisen jälkeen, jolloin lääkettä ei pääse kyynelkanavaan ja sitä kautta verenkiertoon.

Pullo tulee ravistaa hyvin ennen käyttöä. Tippapullon kärki ei saa koskettaa silmäluomia, silmänympärysalueita eikä muita pintoja. Pullo on pidettävä hyvin suljettuna ottokertojen välillä.

Vaikutustapa

Azargassa on kaksi vaikuttavaa ainetta: brintsolamidi ja timololi. Molemmat laskevat kohonnutta silmänsisäistä painetta ensisijaisesti vähentämällä etukammionesteen eritystä, mutta tämä tapahtuu eri mekanismein. Näiden kahden vaikuttavan aineen yhteinen vaikutus lisää paineen laskua enemmän kuin kumpikaan osatekijä yksinään.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä haittavaikutuksina hetken kestävää näön sumenemista ja silmän ärsytystä, rikan tunnetta silmässä tai makuhäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi käytön tarpeellisuuden raskauden aikana. Lääkettä voi käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (alle +25°C:ssa). Valmiste pysyy käyttökelpoisena 4 viikkoa ensimmäisen avaamisen jälkeen. Pullo on pidettävä tiukasti suljettuna käyttämisten välillä.

Ulkonäkö

Valkoinen tai lähes valkoinen suspensio.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2