Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Mirelle

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Mirelle

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

gestodeeni, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tabletteja käytetään jatkuvasti siten, että ensin otetaan 24 päivän ajan päivittäin yksi vaaleankeltainen tabletti, joka sisältää hormoneja, ja sen jälkeen neljänä päivänä valkoinen tabletti, jossa ei ole varsinaisia vaikuttavia aineita. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera, joka päivä samaan aikaan. Tabletteja otetaan 28 vrk:n jaksoissa ilman taukoa, yksi vaaleankeltainen tabletti ensimmäisten 24 päivän ajan, yksi valkoinen seuraavien 4 päivän ajan. Ehkäisyteho voi heiketä, jos vaaleankeltaisen tabletin ottaminen viivästyy yli 12 tuntia. Pakkauksessa on ohjeet menettelystä tabletin unohtuessa.

Käyttö tulee lopettaa, jos ilmaantuu epätavallisen kovaa päänsärkyä, näköhäiriötä, verenpaineen kohoamista tai laskimotulehduksen ja keuhkoembolian merkkejä.

Vaikutustapa

Mirelle on yhdistelmäehkäisytabletti, joka sisältää keltarauhashormonia, gestodeenia ja estrogeenia, etinyyliestradiolia. Nämä ns. vaikuttavat aineet ehkäisevät raskautta estämällä munasolun irtoamisen. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat kuukautiskierron häiriöt, joita esiintyy yleensä ensimmäisen 3 käyttökuukauden aikana. Näitä ovat tiputtelu- ja läpäisyvuodot. Muita yleisesti ehkäisypillereillä esiintyviä haittoja ovat pahoinvointi, päänsärky, akne, rintojen arkuus sekä mielialan vaihtelut. Veritulpan riski on hieman lisääntynyt ehkäisypillereiden käyttäjillä. Lääkäri arvioi kunkin naisen kohdalla veritulppariskin mahdollisuutta. Naisille, joilla on veritulppaan liittyviä riskitekijöitä, ei suositella käytettäväksi yhdistelmäehkäisyä eli etinyyliestradiolia (synteettistä estrogeenia) sisältäviä valmisteita.

Veritulppien vaara kasvaa iän ja tupakoinnin myötä. Tämän vuoksi yli 35-vuotiaiden käyttäjien tulee lopettaa tupakointi.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Silti sikiölle ei ole todettu aiheutuneen haittoja, jos valmistetta on käytetty raskauden varhaisvaiheessa.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysohjeita.

Ulkonäkö

Vaikuttavia aineita sisältävä tabletti on vaaleankeltainen, pyöreä ja kuperapintainen. Lumetabletti on valkoinen, pyöreä ja kuperapintainen.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2