Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Mimpara

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Mimpara

Markkinoija

AMGEN

Vaikuttava aine

sinakalseetti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään dialyysipotilaille vaikeaan munuaistautiin liittyvän lisäkilpirauhasten liikatoiminnan hoitoon. Sen avulla alennetaan myös veren kalsiumin kohonnutta pitoisuutta potilailla, joilla on lisäkilpirauhasen syöpä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena nesteen kera ruoan kanssa tai heti aterian jälkeen. Tablettia ei siis saa jakaa eikä pureskella rikki.

Vaikutustapa

Sinakalseetti vaikuttaa lisäkilpirauhasiin siten, että niiden liiallinen hormonieritys vähenee. Tällöin myös koholla oleva veren kalsiumin pitoisuus alenee.

Haittavaikutukset

Yleisintä on pahoinvointi ja oksentelu. Muita melko yleisiä ovat mm. huimaus, ihottumat, ruokahaluttomuus, raajojen pistely tai tunnottomuus, lihaskivut ja voimattomuus. Hoidon aikana seurataan kalsiumin pitoisuutta veressä. Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä on sovittava lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Käyttö raskauden aikana harkitaan tapaus kerrallaan. Lääkehoidon aikana ei pidä imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

30 mg: Vaaleanvihreä soikea tabletti, jossa on toisella puolella merkintä AMG ja toisella puolella 30.60 mg: Vaaleanvihreä soikea tabletti, jossa on toisella puolella merkintä AMG ja toisella puolella 60.90 mg: Vaaleanvihreä soikea tabletti, jossa on toisella puolella merkintä AMG ja toisella puolella 90.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2