Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Evra

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Evra

Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

norelgestromiini, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy hedelmällisessä iässä oleville naisille. Ei vaihdevuosien jälkeiseen estrogeenin korvaushoitoon.

Annostus

Ensimmäinen laastari kiinnitetään kuukautisten 1. vuotopäivänä. Yhtä laastaria käytetään kerrallaan viikon ajan (7 päivää), minkä jälkeen se poistetaan ja kiinnitetään uusi. Laastareita käytetään kolme viikkoa ja neljäs viikko on laastariton taukoviikko. Kolmas laastari siis poistetaan sen oltua kiinnitettynä 7 päivää, mutta uutta ei kiinnitetä tilalle. Kuukautisvuoto alkaa taukoviikon aikana. On tärkeää, ettei taukoviikko ole koskaan pidempi kuin 7 laastaritonta päivää. Seuraavan laastarijakson viikko 1 alkaa jälleen samana viikonpäivänä kuin edellinenkin. Jos laastariton jakso pääsee jatkumaan kauemmin kuin 7 vuorokautta, on käytettävä viikon ajan jotakin lisäehkäisyä, kuten esimerkiksi kondomia. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Laastarin ehkäisyteho saattaa olla heikentynyt naisilla, jotka painavat 90 kg tai enemmän.

Lääkkeen ottaminen

Käyttöohjeisiin on syytä tutustua tarkasti, ja laastari tulee vaihtaa mahdollisimman tarkoin aikataulun mukaisesti. Maksaläiskiin taipuvaisten on hyvä välttää auringonvaloa tai UV-säteitä. Yli 35-vuotiaden naisten tulisi välttää tupakointia.

Vaikutustapa

Laastarista vapautuu keltarauhashormonia ja naishormonia, jotka imeytyvät ihon kautta verenkiertoon. Keltarauhashormonia imeytyy 150 mikrogrammaa ja naishormonia 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Laastarilla on samanlainen vaikutus kuin suun kautta otettavilla kahta hormonia sisältävillä yhdistelmäehkäisytableteilla.

Keltarauhashormoni ja naishormoni ehkäisevät yhdessä munasolun hedelmöittymistä ja raskautta estämällä ovulaation eli munasolun irtoamisen munasarjasta. Lisäksi aineet muuttavat kohdunkaulan liman huonosti siittiöitä läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Tavallisia haittoja ovat rintojen aristus, päänsärky ja pahoinvointi. Laastari voi aiheuttaa tiputteluvuotoa käytön alussa. Jos vuoto jatkuu kauemmin kuin kolmen ensimmäisen kierron ajan, asiasta kannattaa keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Joskus voi tulla mm. huimausta, migreeniä, vatsaoireita, mielialan vaihtelua tai kuukautisvuodon muutoksia tai häiriöitä. Jos kärsii aurallisesta migreenistä, siitä pitää aina mainita lääkärille. Jos hoidon aikana ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Veritulpan riski on hieman lisääntynyt yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttäjillä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja tupakointi lisää verenkiertoon liittyviä riskejä. Riski ei muutu valmisteen käytön pituuden myötä, ja lisääntynyt riski normalisoituu muutamassa kuukaudessa valmisteen käytön lopettamisen jälkeen. Lääkäri arvioi yksilöllisesti veritulppariskin mahdollisuutta.

Jotkut lääkkeet saattavat heikentää laastarin ehkäisytehoa. Tämän vuoksi käytöstä kannattaa kertoa aina lääkärissä ja apteekissa.

Laastari ei vaikuta ajokykyyn. Alkoholi ei vaikuta valmisteen tehoon.

Raskaus ja imetys

Laastaria ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle. Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Ohut depotlaastari, jossa on kolme kerrosta. Taustakerros on beigen värinen ja sen ulkopinnalle on painettu teksti ”EVRA”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2