Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Bydureon

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Bydureon

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

eksenatidi

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabeteksen hoito muiden diabeteslääkkeiden lisänä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos otetaan pistoksena ihon alle kerran viikossa samana viikonpäivänä. Ruokavaliota pitää noudattaa myös lääkehoidon aikana.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos pistetään ihon alle reiteen, vatsaan tai olkavarren takaosaan. Viikottain voidaan käyttää samaa pistosaluetta, mutta pistoskohtaa alueen sisällä pitää vaihtaa. Lääkeannos voidaan pistää mihin tahansa vuorokauden aikaan ruokailusta riippumatta. Ennen ensimmäistä pistokertaa lääkäri tai hoitaja neuvoo, miten lääke pistetään. Lääkeannos pitää käyttää välittömästi, kun kuiva-aine on sekoitettu liuotinnesteeseen.

Jos lääkepistos unohtuu ja seuraavaan pistokseen on vähintään kolme päivää, unohtunut pistos otetaan mahdollisimman pian, minkä jälkeen palataan vakituiseen pistospäivään. Jos lääkepistos unohtuu ja seuraavaan pistokseen on 1 tai 2 päivää, unohtunutta annosta ei oteta vaan seuraava pistos otetaan tavanomaisena pistospäivänä.

Pakkauksessa on käyttäjän opas, jossa kerrotaan tarkemmin valmisteen käytöstä ja lääkeliuoksen sekoittamisesta.

Vaikutustapa

Diabeteslääkkeet alentavat veren kohonnutta glukoosi- eli sokeripitoisuutta. Eksenatidi lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee glukoosipitoisuutta. Bydureon on pitkävaikutteinen valmiste.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat vatsaoireet tai hypoglykemia eli verensokerin liiallinen lasku (erityisesti samanaikaisessa käytössä sulfonyyliurean tai insuliinin kanssa). Verensokeri pitää tarkistaa säännöllisesti. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä, huimausta, kutinaa, ihottumaa, väsymystä, voimattomuutta tai pistoskohdan kutinaa tai punoitusta.

Joskus pistoskohdassa voi nähdä tai tuntea pienen nystyrän. Se häviää yleensä 4–8 viikon aikana eikä pistoshoitoa pidä lopettaa.

Lääke voi harvoin aiheuttaa vakavan haimatulehduksen. Jos ilmenee tähän viittaavia oireita, kuten kovaa ja jatkuvaa vatsakipua, pitää heti ottaa yhteys lääkäriin. Lääke saattaa heikentää ruokahalua ja aiheuttaa painonlaskua, mikä diabeteksessa voi olla hyödyllistäkin. Jos paino kuitenkin laskee liian nopeasti (yli 1,5 kg viikossa), asiasta pitää puhua lääkärille, sillä tämä ei välttämättä ole hyväksi.

Raskaus ja imetys

Ei pidä käyttää raskautta suunniteltaessa, eikä raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Jääkaapissa (2-8 °C), alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa. Ei saa jäätyä.Kyniä voidaan säilyttää ennen käyttöä 4 viikkoa alle 30 °C. Tämän ajan kuluttua valmiste on käytettävä tai hävitettävä.

Ulkonäkö

Injektiokuiva-aine: Valkoinen tai melkein valkoinen jauhe.Liuotin: Kirkas, väritön, kellertävä tai ruskehtava liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2