Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Moventig

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Moventig

Markkinoija

KYOWA KIRIN

Vaikuttava aine

naloksegoli

Käyttötarkoitus

Opioidien eli keskushermoston kautta vaikuttavien kipulääkkeiden aiheuttaman ummetuksen hoito, jos muusta hoidosta ei ole ollut apua.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan tyhjään mahaan vesilasillisen kera vähintään 30 minuuttia ennen päivän ensimmäistä ateriaa tai 2 tuntia sen jälkeen. Annos tulisi ottaa aamulla, ettei ulostustarve tulisi keskellä yötä. Greippimehua ei saa nauttia lääkityksen aikana.

Vaikutustapa

Opioidit voivat aiheuttaa haittavaikutuksena ummetusta. Naloksegoli vaikuttaa maha-suolikanavassa vähentäen nesteen imeytymistä ja lisäten ruoansulatukseen liittyvää maha-suolikanavan liikkuvuutta. Tämä lisää ulostuskertojen määrää ja vähentää opioidien aiheuttaman ummetuksen oireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivoja. Joskus voi esiintyä myös nenänielun tulehdusta, päänsärkyä ja liikahikoilua.

Lääkäriin on otettava yhteys, jos ilmaantuu poikkeuksellisen voimakasta, pahenevaa tai pitkäkestoista vatsakipua tai ripulia. Myös muutoksista opioidien aiheuttamaan kivunlievitykseen sekä opioidivieroitusoireyhtymän oireista on ilmoitettava lääkärille ja lopetettava naloksegolin käyttö. Opioidivieroitusoireyhtymän oireita ovat madaltunut mieliala, pahoinvointi, oksentaminen, lihaskivut, voimakas kyynelnesteen eritys tai nuha, silmän mustuaisen laajentuminen, karvojen pystyyn nouseminen, hikoilu, haukottelu, kuume ja unettomuus.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

12,5 mg tabl: Soikea, 10,5 x 5,5 mm, vaaleanpunainen.25 mg tabl: Soikea, 13 x 7 mm, vaaleanpunainen.Tabletin toiselle puolelle on kaiverrettu merkintä "nGL" ja tabletin toiselle puolelle vahvuus.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2