Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » F » Femoden

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Femoden

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

gestodeeni, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Yksi tabletti päivässä 21 päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko ennen seuraavan pakkauksen aloittamista. Tauon aikana tulee yleensä tyhjennysvuoto. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje. Tablettien ehkäisyteho alkaa jo ensimmäisenä käyttöpäivänä, jos pakkausselosteen ohjetta on noudatettu oikein.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera. Jos tabletin ottaminen unohtuu, on unohtunut tabletti otettava 12 tunnin sisällä. Jos viimeisen tabletin nauttimisesta on kulunut tätä kauemmin, tulee raskauden ehkäisystä huolehtia seuraavan 7 päivän ajan esim. kondomin avulla.

Vaikutustapa

Femoden on yhdistelmäehkäisytabletti, joka sisältää keltarauhashormonia, gestodeenia ja estrogeenia, etinyyliestradiolia. Nämä ns. vaikuttavat aineet ehkäisevät raskautta estämällä munasolun irtoamisen. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat kuukautiskierron häiriöt, joita esiintyy yleensä ensimmäisen 3 käyttökuukauden aikana. Näitä ovat tiputtelu- ja läpäisyvuodot. Muita yleisesti ehkäisypillereillä esiintyviä haittoja ovat pahoinvointi, päänsärky, akne, rintojen arkuus sekä mielialan vaihtelut. Veritulpan riski on hieman lisääntynyt ehkäisypillereiden käyttäjillä. Lääkäri arvioi kunkin naisen kohdalla veritulppariskin mahdollisuutta. Naisille, joilla on veritulppaan liittyviä riskitekijöitä, ei suositella käytettäväksi yhdistelmäehkäisyä eli etinyyliestradiolia (synteettistä estrogeenia) sisältäviä valmisteita.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kupera, sokeripäällysteinen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2