Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » F » Femilar

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Femilar

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

estradioli, syproteroni

Käyttötarkoitus

Femilar on yli 40-vuotiaille naisille tarkoitettu ehkäisytabletti. Sitä käytetään myös hieman tätä nuoremmille naisille silloin, kun tietyt muut ehkäisyvalmisteet eivät heille sovellu.

Annostus

Lääkitys aloitetaan tavallisesti kuukautiskierron kolmantena päivänä. Tabletteja otetaan yksi päivässä 21 päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko ennen seuraavan pakkauksen aloittamista. Tauon aikana tulee yleensä tyhjennysvuoto. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje. Tablettien ehkäisyteho alkaa jo ensimmäisenä käyttöpäivänä, jos pakkausselosteen ohjetta on noudatettu oikein.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera. Mikäli lääkkeen ottaminen unohtuu, on tabletti pyrittävä ottamaan 12 tunnin sisällä unohtamisesta. Mikäli aikaa kuluu enemmän, tulee raskauden ehkäisyä tarvittaessa tehostaa seuraaavien 7 päivän ajan muulla menetelmällä, esimerkiksi kondomilla.

Vaikutustapa

Femilar on yhdistelmäehkäisytabletti, joka sisältää keltarauhashormonia (syproteroni), ja estrogeenia (estradioli). Nämä aineet ehkäisevät raskautta estämällä munasolun irtoamisen. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat kuukautiskierron häiriöt, joita esiintyy yleensä ensimmäisten 3 käyttökuukauden aikana. Näitä ovat tiputtelu- ja läpäisyvuodot. Muita yleisiä haittoja ovat pahoinvointi, päänsärky, akne, rintojen arkuus sekä mielialan vaihtelut. Veritulpan riski on hieman lisääntynyt ehkäisytablettien käyttäjillä. Lääkäri arvioi yksilöllisesti veritulppariskin mahdollisuutta.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytetään huoneenlämmössä (+15 - +25 °C).

Ulkonäkö

Pakkauksessa on 10 vaaleanpunaista ja 11 tummanruskeaa pyöreää, kuperaa tablettia.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2