Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » F » Femilar

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Femilar

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

estradioli, syproteroni

Käyttötarkoitus

Femilar on yli 40-vuotiaille naisille tarkoitettu ehkäisytabletti. Sitä käytetään myös hieman tätä nuoremmille naisille silloin, kun tietyt muut ehkäisyvalmisteet eivät heille sovellu.

Annostus

Lääkitys aloitetaan tavallisesti kuukautiskierron kolmantena päivänä, kun hormonaalista ehkäisyä ei ole ollut edeltäneen kuukauden aikana. Tabletteja otetaan yksi päivässä 21 päivän ajan, minkä jälkeen pidetään 7 päivän tauko ennen seuraavan pakkauksen aloittamista. Tauon aikana tulee yleensä tyhjennysvuoto. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje. Tablettien ehkäisyteho alkaa jo ensimmäisenä käyttöpäivänä, jos pakkausselosteen ohjetta on noudatettu oikein.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera. Mikäli lääkkeen ottaminen unohtuu, on tabletti pyrittävä ottamaan 12 tunnin sisällä unohtamisesta. Mikäli aikaa kuluu enemmän, lue tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeesta tai kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekista.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää keltarauhashormonia (syproteroni), ja estrogeenia (estradioli). Nämä aineet ehkäisevät raskautta estämällä munasolun irtoamisen. Myös kohdunkaulan lima muuttuu siittiöitä huonosti läpäiseväksi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä pahoinvointia, vatsakipua, päänsärkyä, painonnousua, rintojen arkuutta tai mielialan vaihteluita. Lääkäriin on otettava yhteyttä, jos hoidon aikana ilmenee mielialan muutoksia ja masennuksen oireita.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

Pakkauksessa on 10 vaaleanpunaista ja 11 tummanruskeaa pyöreää, kuperaa tablettia (halkaisija 6 mm).

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2