Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Microluton

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Microluton

Markkinoija

BAYER

Vaikuttava aine

levonorgestreeli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti päivässä. Lääkettä käytetään jatkuvasti, siis myös vuodon aikana, ja uusi pakkaus aloitetaan heti edellisen loputtua.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit tulee ottaa säännöllisesti, aina samaan aikaan vuorokaudesta, tarvittaessa pienen nestemäärän kera. Kahden tabletin ottamisen välin tulisi olla noin 24 tuntia, mutta ei yli 27 tuntia. Jos kahden tabletin ottamisen väli venyy yli 27 tunniksi, saattaa ehkäisyteho heiketä. Tällöin on varminta käyttää 7 päivän ajan samanaikaisesti esimerkiksi kondomia. Raskaus on mahdollinen, jos yhdyntä tapahtunut tabletin unohtamista edeltäneen viikon aikana.

Vaikutustapa

Microluton kuuluu ns. minipillereiden ryhmään. Siinä on pelkästään yksi vaikuttava aine, levonorgestreeli-keltarauhashormoni, joka ehkäisee raskautta usealla eri tavalla. Pääasiallinen vaikutus kohdistuu kohdun suulla olevaan limaan, joka tulee siittiöitä läpäisemättömäksi. Samalla kohdun limakalvo muuttuu siten, ettei hedelmöitynyt munasolu kiinnity siihen. Lääkkeen teho voi heikentyä, jos tabletteja otetaan epäsäännöllisin väliajoin, ja myös ripulin yhteydessä sekä joidenkin lääkkeiden samanaikaisen käytön aikana. Lääkäri antaa tästä tarkempia ohjeita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä painonnousua tai emätin- tai kohtuvuotoa. Lääkäriin on otettava yhteyttä, jos hoidon aikana ilmenee mielialan muutoksia ja masennuksen oireita.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Lääkäri arvioi lääkkeen käytön imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti (halkaisija noin 5 mm).

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2