Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Emovat

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Emovat

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

klobetasoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään paikallisesti ihon tulehduksiin ja allergioihin silloin, kun ei ole vaaraa ihon märkimisestä. Tyypillisiä käyttöaiheita ovat kutiavat ihotulehdukset, allergiset ihottumat, maitorupi, pesuaineihottumat, vaippaihottuma, auringonpolttamat ja hyönteisten pureman ärsyttämä iho. Lääkettä käytetään muihinkin ihosairauksiin ja ihottumiin lääkärin harkinnan mukaan.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Voidetta levitetään 1-2 kertaa vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Voidetta levitetään iholle ohuelti. Sen joutumista silmiin on vältettävä.

Vaikutustapa

Klobetasoni on keskivahva kortikosteroidi, joka rauhoittaa tulehdusta ja vetistystä sekä lievittää kutinaa. Emulsiovoidetta on tarkoitus käyttää hiljattain alkaneisiin, vetistäviin ihottumiin, voidetta lähinnä hilseilevän kuivaan ihoon tai kuivuneisiin ihonkohtiin.

Haittavaikutukset

Ohjeiden mukaan lyhytaikaisesti käytettynä lääke ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia. Pitkäaikaiskäytössä ja suurilla annoksilla lääkeainetta voi imeytyä verenkiertoon, jolloin se voi haitata eri elinten toimintaa. Lääkettä imeytyy etenkin ohuilta ihoalueilta eli lapsen iholta sekä aikuisilla kasvoista, taivealueilta ja sukuelinten seutuvilta. Pitkään jatkunut käyttö voi myös ohentaa ihoa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytetään huoneenlämmössä (+ 15 - + 25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen emulsiovoide.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2