Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Avonex

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Avonex

Markkinoija

BIOGEN

Vaikuttava aine

interferonibeeta-1a

Käyttötarkoitus

MS-taudin eli pesäkekovettumataudin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yksi pistos lihakseen kerran viikossa.

Lääkkeen ottaminen

Lääkettä pistetään lihakseen, pistoskohtaa viikottain vaihdellen. Lääke otetaan jääkaapista huoneenlämpöön noin 30 minuuttia aiemmin. Erityisesti lääkkeen käytön aloitukseen liittyvien flunssan kaltaisten oireiden vähentämiseksi voidaan ottaa särky- ja kuumelääkettä ennen injektiota sekä 24 tunnin ajan sen jälkeen.

Vaikutustapa

Interferonit ovat luonnon proteiineja, joita solut tuottavat. Lääke hidastaa monimutkaisen solunsisäisen tapahtumaketjun kautta MS-tautiin liittyvää toimintakyvyn heikkenemistä sekä vähentää ja lieventää pahenemisvaiheita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat flunssan kaltaiset oireet, kuten kuume, vilunväristykset ja päänsärky. Joskus voi esiintyä myös pahoinvointia, ihottumaa, hikoilua, kipuja, huimausta, lihasten jäykkyyttä, masennusta tai unettomuutta.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Injektioneste: Jääkaapissa (2 °C - 8 °C, EI SAA JÄÄTYÄ), huoneenlämmössä (15 °C - 30 °C) enintään viikon ajan. Alkuperäispakkauksessa valolta suojattuna. Injektiokuiva-aine: Alle 25 °C, EI SAA JÄÄTYÄ. Käyttövalmiiksi sekoitettu liuos tulisi käyttää mahdollisimman pian. Sitä voidaan kuitenkin säilyttää jääkaapissa (2-8 °C) enintään kuusi tuntia ennen injisointia.

Ulkonäkö

Injektioneste: kirkas ja väritön.Injektiokuiva-aine: valkoinen tai lähes valkoinen jauhekakku.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2