Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Actos

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Actos

Markkinoija

LILLY

Vaikuttava aine

pioglitatsoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään aikuisiän eli tyypin 2 diabeteksen hoitoon yleensä yhdessä muiden suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi lääkeannos päivässä. Jos yksi annos jää väliin, seuraava annos otetaan tavanomaiseen aikaan. Unohtunutta annosta ei saa korvata kaksinkertaisella annoksella. Ruokavaliota pitää noudattaa myös lääkehoidon aikana.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera joko tyhjään mahaan tai aterian yhteydessä.

Vaikutustapa

Pioglitatsoni vaikuttaa elimistön tuottaman insuliinin avulla siten, että se tehostaa insuliinin toimintaa. Insuliini siirtää sokeria verenkierrosta lihas- ja aivosolujen käyttöön. Näin lääke alentaa veren kohonnutta sokeri- eli glukoosipitoisuutta.

Haittavaikutukset

Lääke saattaa aiheuttaa painon nousua ja kosketustunnon heikkoutta. Joskus saattaa esiintyä näön sumentuminen, joka johtuu turvotuksesta silmän takaosassa. Tästä pitää kertoa lääkärille mahdollisimman pian.

Lääkitys voi lisätä luunmurtumien vaaraa. Harvinainen haitta on myös virtsarakon syöpä. Jos ilmenee verivirtsaisuutta, kipua virtsatessa tai äkillistä virtsaamistarvetta, pitää ottaa yhteys lääkäriin mahdollisimman pian.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysohjeita.

Ulkonäkö

15 mg: tabletit ovat valkoisia tai melkein valkoisia, pyöreitä ja kuperapintaisia. Toisella puolella on merkintä '15' ja toisella 'ACTOS'.30 mg: tabletit ovat valkoisia tai melkein valkoisia, pyöreitä ja tasapintaisia. Toisella puolella on merkintä '30' ja toisella 'ACTOS'

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2