Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » O » Oracea

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Oracea

Markkinoija

GALDERMA

Vaikuttava aine

doksisykliini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kasvojen ruusufinnin (rosacea) aiheuttamien finnien ja punaisten ihomuutosten hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan; yleensä yksi kapseli vuorokaudessa. Lääke on tarkoitettu vain aikuisille. Lääkäri arvioi hoidon vaikutusta parin kuukauden jälkeen.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli otetaan aamulla riittävän vesimäärän kera ja niellään pystyasennossa istuen tai seisten ruokatorven ja vatsan ärsytyksen vähentämiseksi. Kapseli niellään kokonaisena, eikä sitä saa pureskella.

Vaikutustapa

Suurina annoksina doksisykliini estää bakteerien kasvua ja lisääntymistä. Doksisykliinin tarkkaa vaikutustapaa ruusufinnitaudissa ei kuitenkaan tiedetä, sillä taudissa sitä käytetään niin pieninä määrinä ja sellaisessa kemiallisessa muodossa, ettei se estä bakteerien kasvua eivätkä bakteerit aiheuta tautia. Ruusufinnin syytä ei tiedetä.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittoja ovat ylävatsakipu ja ripuli. Maidon sisältämä kalsium ja rautavalmisteet heikentävät lääkkeen tehoa. Käytä maitotuotteita ja kalsiumia sisältäviä hedelmämehuja vasta 2-3 tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen.

Doksisykliini saattaa herkistää auringon valolle ja aiheuttaa kutiavaa ihottumaa. Hoidon aikana pitää välttää liiallista auringossa oleskelua ja keinotekoista ultraviolettivaloa.

Doksisykliiniä ei saa ottaa samanaikaisesti vaikean aknen hoitoon käytetyn isotretinoiinin kanssa.

Lääke ei vaikuta ajokykyyn eikä koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Doksisykliiniä ei saa käyttää raskausaikana, sillä se saattaa aiheuttaa syntymättömälle lapselle pysyvää hampaiden värjäytymistä.

Imetyksen aikana doksisykliiniä ei saa käyttää pitkiä aikoja, sillä se voi aiheuttaa vauvalle hampaiden värjäytymistä ja luuston kehityshäiriöitä.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Beigenvärinen kapseli, merkintä ”GLD 40”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2