Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Aubagio

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Aubagio

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

teriflunomidi

Käyttötarkoitus

Aikuisten aaltomainen multippeliskleroosi eli MS-tauti.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä tabletti kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisen veden kera ruokailusta riippumatta.Älä lopeta AUBAGIOn ottamista tai muuta annostasi puhumatta asiasta ensin lääkärin kanssa.

Vaikutustapa

Teriflunomidi vaikuttaa elimistön puolustusjärjestelmään rajoittaen tiettyjen valkosolujen (lymfosyyttien) lisääntymistä ja siten suojaa keskushermostoa tulehdukselta, joka johtaisi hermovaurioon MS-taudissa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ripuli, pahoinvointi, hiustenlähtö, tulehdukset sekä tuntoaistin häiriö. Joskus voi esiintyä myös lieviä allergisia reaktioita, ahdistusta, oksentelua, kipua tai särkyä, ihottumaa, aknea, tiheävirtsaisuutta, runsasta kuukautisvuotoa tai painon laskua.Keuhko-oireista, ihon tai silmänvalkuaisten keltaisuudesta, normaalia tummemmasta virtsasta, tulehdusoireista ja iho- tai limakalvoreaktioista on heti ilmoitettava hoitavalle lääkärille. Luotettavasta ehkäisystä on huolehdittava hoidon aikana. Jos epäilet olevasi raskaana AUBAGIO-hoidon aikana tai kahden vuoden aikana hoidon päättymisestä, ota välittömästi yhteys lääkäriin.Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos aiot ottaa rokotuksen.

Jos esiintyy huimausta tai muita reagointikykyä heikentäviä haittavaikutuksia, ei tule ajaa autolla.Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttö on vasta-aiheista raskauden ja imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on käytettävä tehokasta ehkäisyä hoidon aikana ja raskauden suunnittelusta tulee aina keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Jos epäilet olevasi raskaana AUBAGIO-hoidon aikana tai kahden vuoden kuluessa hoidon päättymisestä, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25ºC).

Ulkonäkö

Vaaleansiniset tai pastellinsiniset, viisikulmaiset tabletit, joiden toisella puolella on painatus ("14") ja toisella puolella kaiverrettu yrityksen logo.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2