Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » I » Isentress

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Isentress

Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

raltegraviiri

Käyttötarkoitus

HI-viruksen (HIV) hoito, kun aikaisempi vastaava lääkitys ei ole riittävästi tehonnut.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallisesti otetaan yksi tabletti kahdesti vuorokaudessa. Tabletteja ei saa korvata suoraan purutableteilla, koska ne eivät ole biologisesti samanarvoisia.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit ja purutabletit voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Tabletteja ei pidä pureskella, murskata eikä halkaista, koska lääkeaineen imeytyminen voi muuttua.

Purutabletit pureskellaan ja ne voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. 100 mg:n purutabletit voi puolittaa.

Vaikutustapa

HI-virus tuottaa entsyymiä, joka auttaa sitä monistumaan elimistön soluissa. Isentress pysäyttää tämän entsyymin toiminnan. Yhdessä muiden lääkkeiden kanssa käytettäessä HI-viruksen määrä veressä voi pienentyä, ja puolustusjärjestelmän toimintaa ylläpitävien valkosolujen määrä voi suurentua. Elimistö voi tällöin paremmin taistella infektiota vastaan.Valmiste ei välttämättä tehoa kaikissa potilaissa, eikä se paranna HIV-infektiota. Tartuttamisvaara jatkuu lääkehoidon aikana.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat muun muassa nukkumisvaikeudet, huimauksen tunne, päänsärky, vatsan pingotus, vatsakipu, ummetus, ripuli, mahan tai suoliston runsas kaasunmuodostus, pahoinvointi, oksentelu, voimakas hikoilu, yöhikoilu, kutina, ihottumat, nivelkipu, väsymys, epätavallinen väsymys tai heikkous. Selittämättömästä lihaskivusta tai -särystä tulee ilmoittaa lääkärille.

Haittavaikutuksena esiintyvä huimaus voi heikentää ajokykyä ja kykyä käyttää koneita.

Raskaus ja imetys

Käytöstä raskauden aikana tulee neuvotella lääkärin kanssa. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tabletti: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (+15-25 °C).Purutabletti: Pidä purkki tiiviisti suljettuna, herkkä kosteudelle. Pidä kuivatusaine purkissa.

Ulkonäkö

400 mg tabl: Vaaleanpunainen, soikea tabletti, toisella puolella merkintä "227".25 mg purutabl: Vaaleankeltainen, pyöreä, purutabletti, jossa on toisella puolella Merck-logo ja toisella puolella merkintä "473". 100 mg purutabl: Vaalean oranssi, soikea purutabletti, jonka molemmilla puolilla on jakouurre. Tabletin toisella puolella on Merck-logo ja merkintä "477", toisella puolella ei ole merkintöjä. Tabletin voi jakaa yhtä suuriksi 50 mg:n annoksiksi.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2