Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Mucovin

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Mucovin

Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

bromiheksiini

Käyttötarkoitus

Yskänlääke, jota voidaan käyttää myös hengitystiesairauksien hoidon apuna, kun niihin liittyy sitkeän liman erittymistä. Lääkettä suositellaan alle 6-vuotiaille vain lääkärin harkinnan mukaan.

Annostus

Aikuisille ja yli 14 -vuotiaille lapsille suositellaan kolme kertaa päivässä otettavaksi kerta-annokseksi mikstuuraa 5-10 millilitraa (ml), ja 6-14 -vuotiaiden kerta-annos on vastaavasti 5 ml mikstuuraa. Alle 6-vuotiaiden annoksen määrää lääkäri. Lääkettä saa käyttää yhtäjaksoisesti korkeintaan kaksi viikkoa.

Lääkkeen ottaminen

Mikstuura annostellaan millilitroina lääkemitan avulla.

Vaikutustapa

Mucovin helpottaa yskimistä tekemällä sitkeän liman paremmin lohkeavaksi. Samanaikainen runsas nesteen juominen auttaa tätä vaikutusta. Lääkkeen täysi teho saadaan tavallisesti muutaman päivän kuluttua hoidon aloittamisesta.

Haittavaikutukset

Yleensä lääke ei aiheuta haittavaikutuksia. Joskus voi tulla vatsavaivoja. Mikstuuran sisältämä alkoholi voi väsyttää, jolloin tarkkaavaisuus liikenteessä saattaa huonontua.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei suositella käytettäväksi raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Lääkettä kulkeutuu äidinmaitoon, mutta tavanomaisina annoksina käytettäessä tästä ei ole haittaa.

Säilytys

Huoneenlämmössä (+15 - +25 °C:ssa).

Ulkonäkö

Miedosti tuoksuva, väritön tai hieman kellertävä liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2