Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » O » Oftan Dexa-Chlora

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Oftan Dexa-Chlora

Markkinoija

SANTEN

Vaikuttava aine

deksametasoni, kloramfenikoli

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään silmän ja sen sidekalvon tulehdusten ja yliherkkyysoireiden hoitoon erityisesti silloin, kun tulehdusalue rähmii.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Pieni määrä voidetta levitetään silmään yleensä 1-3 kertaa vuorokaudessa. Voide sopii hyvin yölliseen lääkitykseen. Tippoja tiputetaan 4-6 kertaa vuorokaudessa, jatkohoidossa hieman harvemmin.

Lääkkeen ottaminen

Silmävoide annostellaan silmän sidekalvopussiin eli silmän ylä- tai alaluomen taakse. Silmätipat tiputetaan silmän sidekalvopussiin eli alaluomen taakse pää taaksepäin taivutettuna. Tämän jälkeen on hyvä pitää silmä kiinni hetken aikaa. Mikäli silmään laitetaan useita tippoja, on niiden välillä hyvä pitää pieni tauko. Tipoissa on säilytysainetta, joka voi värjätä pehmeät piilolasit. Ne on otettava pois ennen tippojen ottamista ja ne saa laittaa takaisin aikaisintaan 15 minuutin kuluttua ottamisesta. Silmävoiteen kanssa ei piilolinssien käyttöä suositella.

Vaikutustapa

Deksametasoni on kortisonijohdos, joka rauhoittaa paikallisesti käytettynä silmän yliherkkyys- ja tulehdusoireita. Kloramfenikoli on antibiootti, joka kulkeutuu hyvin silmän eri osiin ja tappaa monia erilaisia bakteereita.

Haittavaikutukset

Lääke voi jonkun verran ärsyttää silmää. Joskus se kohottaa silmänpainetta, minkä vuoksi painetta mitataan vähänkin pitempään kestävän hoidon yhteydessä. Lääke voi myös ohimenevästi samentaa sarveiskalvon pintaa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Valmisteet säilytetään jääkaapissa (+2-+8 asteessa). Avatun pakkauksen kestoaika on 28 päivää.

Ulkonäkö

Silmätipat: Kirkas, väritön tai hieman kellertävä liuos.Silmävoide: Vaalea, pehmeä, läpikuultava voide.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2