Etusivu » Diformin Retard

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Diformin Retard

Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

metformiini

Käyttötarkoitus

Aikuisiän eli tyypin 2 diabeteksen hoito, kun pelkkä ruokavalio ja liikunta ei riitä alentamaan kohonnutta verensokeria tarpeeksi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Ruokavaliota pitää noudattaa tiukasti myös lääkehoidon aikana. Annostus vaihtelee riippuen sairauden vaikeusasteesta, muusta mahdollisesta lääkityksestä sekä erityisesti siitä, miten hyvin ruokavalio tukee hoitoa. Metformiinia käytetään joko yksinään tai yhdessä insuliiniin tai toisen, suun kautta otettavan diabeteslääkkeen kanssa.

Lääkkeen ottaminen

Hoidon kulmakiviä ovat oikea ruokavalio ja säännöllinen liikunta sekä veren sokeripitoisuuksien seuranta. Pitkävaikutteiset depottabletit on nieltävä kokonaisina aterian yhteydessä. Niiden ominaishaju johtuu apuaineista. Tablettien liukenematon runko poistuu normaalisti ulosteen mukana. Alkoholin tai alkoholia sisältävien lääkkeiden käyttöä on syytä välttää hoidon aikana. Potilaan tulee ottaa heti yhteys sairaalaan tai terveyskeskukseen, jos maitohappoasidoosin kehittymiseen viittaavia oireita ilmaantuu.

Vaikutustapa

Metformiini estää maksassa sokerin muodostumista muista ravintoaineista ja lisää sokerin hyväksikäyttöä kudoksissa. Näin se alentaa veren kohonnutta sokeri- eli glukoosipitoisuutta.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittoja etenkin hoidon alussa ovat erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakipu ja ruokahaluttomuus. Joskus ilmaantuu metallin makua suuhun. Hoidon aikana tarkkaillaan etenkin ikääntyneillä potilailla munuaisten toimintaa. Runsasta alkoholin käyttöä pitää välttää lääkityksen aikana.

Hyvin harvoin voi esiintyä vakava tila nimeltään maitohappoasidoosi, mikä johtuu maitohapon liiallisesta kertymisestä vereen. Tähän viittaavia oireita saattavat olla pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, voimakas väsymys ja hengitysvaikeudet. Jos näitä oireita esiintyy, pitää ottaa heti yhteys sairaalaan tai terveyskeskukseen.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

500 mg: Säilytä alle 25 °C.

750 mg ja 1 g: Ei erityisiä säilytysohjeita

Ulkonäkö

500 mg: Valkoinen, mattapintainen, ovaali, kalvopäällysteinen tabletti. Tabletin toisella puolella on tunnus L226.

750 mg: Valkoinen, mattapintainen, ovaali, kalvopäällysteinen tabletti. Tabletin toisella puolella on tunnus L12.

1 g: Valkoinen, mattapintainen, ovaali, kalvopäällysteinen tabletti. Tabletin toisella puolella on tunnus L14

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2