Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Emconcor Comp

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Emconcor Comp

Markkinoija

MERCK

Vaikuttava aine

bisoprololi, hydroklooritiatsidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kohonneen verenpaineen hoitoon, jos bisoprololilla tai hydroklooritiatsidilla ei saada yksinään riittävää vaikutusta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä sopiva annos etsitään antamalla kumpaakin lääkettä erikseen, minkä jälkeen siirrytään yhdistelmävalmisteeseen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena nesteen kera joko aamiaisen yhteydessä tai sellaisenaan. Hoidon aikana on hyvä nauttia runsaasti nestettä sekä kaliumia sisältäviä ruokia, kuten banaania, vihanneksia tai pähkinöitä. Hoitoa ei saa lopettaa äkillisesti.

Vaikutustapa

Lääke hillitsee adrenaliinin ja sen sukulaisaineiden verenpainetta kohottavia ja sydämen sykettä kiihdyttäviä vaikutuksia sydämeen. Lääkkeen vaikutuksesta sydämen lyöntitiheys hidastuu ja sen työmäärä vähenee. Tällöin verenpaine alenee. Lääke sisältää lisäksi hydroklooritiatsidia, joka on nk. diureetti eli poistaa elimistöstä nestettä. Se alentaa itsenäisesti verenpainetta ja samalla tehostaa bisoprololin vaikutuksia. Lisäksi diureetti poistaa turvotuksia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, ummetus, uupumus sekä raajojen kylmyys tai tunnottomuus. Lisäksi voi ilmetä muutoksia laboratoriotutkimuksissa (mm. veren rasva-arvot ja suola-arvot).

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C:ssa.

Ulkonäkö

5 mg/12,5 mg tabl: Vaaleanpunainen, sydämenmuotoinen, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jakouurre molemmin puolin.10 mg/25 mg tabl: Punaharmaa, sydämenmuotoinen, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jakouurre molemmin puolin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2