Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » D » Diovan

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Diovan

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

valsartaani

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen eli hypertension ja sydämen vajaatoiminnan hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan vesilasillisen kera. Tabletit ja oraaliliuos voidaan ottaa aterioista riippumatta. 40 mg tabletit voidaan puolittaa. Muissa tableteissa jakouurre helpottaa tabletin puolittamista ja se on tarkoitettu ainoastaan nielemisen helpottamiseksi, ei annoksen puolittamiseksi.

Vaikutustapa

Angiotensiini on veressä esiintyvä aine, joka supistaa verisuonia ja säätelee elimistön suolatasapainoa. Valsartaani, joka kuuluu angiotensiinireseptorin salpaajiin eli sartaaneihinin, estää angiotensiinin vaikutuksia. Täten verisuonet laajenevat, verenpaine laskee ja sydämen työmäärä vähenee.

Haittavaikutukset

Haitat ovat yleensä lieviä ja liittyvät lääkityksen aloitusvaiheeseen. Yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus ja väsymys.

Alkoholi laajentaa verisuonia ja saattaa herkillä ihmisillä voimistaa haitallisesti verenpainelääkkeen vaikutusta. Verenpaineen tilapäinen lasku voi ilmetä huimauksena.

Hoidon alussa mahdollisesti ilmenevä huimaus voi haitata autolla ajoa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tabletit: Alle 30 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Oraaliliuos: Alle 30 °C.Ensimmäisen avaamisen jälkeen pullon voi säilyttää enintään 3 kuukauden ajan alle 30 °C:ssa.

Ulkonäkö

Diovan 40 mg tabletti: Keltainen, ovaalinmuotoinen, lievästi kupera, viistoreunainen tabletti, jonka jakouurteen toisella puolella on merkintä "D" ja toisella puolella "O" sekä tabletin kääntöpuolella merkintä "NVR".

Diovan 80 mg tabletti: Vaaleanpunainen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre ja jakouurteen toisella puolella merkintä "D" ja toisella puolella merkintä "V" sekä tabletin kääntöpuolella merkintä "NVR".

Diovan 160 mg tabletti: Harmaanoranssi, soikea, hieman kupera tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre ja jakouurteen molemmin puolin merkintä "DX" sekä tabletin kääntöpuolella merkintä "NVR".

Diovan 320 mg tabletti: Tumman harmaanvioletti, ovaalinmuotoinen, viistoreunainen, hieman kupera tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre. Jakouurteen molemmin puolin on merkintä ”DC” ja tabletin toisella puolella ”NVR”.

Oraaliuos: Kirkas, väritön tai vaaleankeltainen liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2