Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Actrapid Penfill

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Actrapid Penfill

Markkinoija

NOVO NORDISK

Vaikuttava aine

Ihmisinsuliini

Käyttötarkoitus

Diabeteksen eli sokeritaudin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Insuliinin annostus on yksilöllistä. Annosten suuruus ja määrä vaihtelevat riippuen mm. sairauden vaikeudesta, ruokavaliosta ja liikunnan määrästä.

Lääkkeen ottaminen

Lääke annetaan yleensä ihon alle vatsan alueelle, tai tarvittaessa reiteen, pakaraan tai olkavarteen. Imeytyy nopeimmin vatsan alueelta. Injektion jälkeen tulee 30 minuutin kuluessa nauttia hiilihydraatteja sisältävä ateria tai välipala. Lievän hypoglykemian varalta pidettävä mukana esim. sokeripaloja tai keksejä. Alkoholin käytössä syytä noudattaa varovaisuutta sen verensokeria madaltavan vaikutuksen vuoksi.

Vaikutustapa

Diabetes on sairaus, jossa haima ei tuota riittävästi insuliinia. Insuliinia tarvitaan siihen, että ravintoaineista elimistössä pilkottu sokeri pystyy siirtymään verenkierrosta lihas- ja aivosolujen käyttöön. Näin veren sokeri- eli glukoosipitoisuus laskee. Insuliini vaikuttaa myös maksassa ja vähentää glukoosin tuotantoa. Pistoksena annettu insuliini korvaa puuttuvan insuliinihormonin. Actrapid on lyhytvaikutteinen insuliini.

Haittavaikutukset

Yleisin haittavaikutus on hypoglykemia eli tilanne, jossa veren sokeripitoisuus laskee liikaa. Hypoglykemian oireita ovat mm. ärtyneisyys, hikoilu, heikotus, näläntunne, päänsärky ja vapina. Nämä ns. insuliini- eli sokkituntemukset voi johtua esimerkiksi siitä, että insuliiniannos on liian suuri tai ateria on jäänyt väliin. Hypoglykemia voi olla myös täysin oireeton.

Jos verensokeri on matala, pitää nauttia glukoositabletteja, sokeria tai sokeripitoista juomaa. Vaikeita sokkitiloja voidaan hoitaa glukagoniruiskeella. Jos olo huononee, pitää ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.

Joskus insuliini voi aiheuttaa pistoskohtaan ihon paksuuntumista tai ohenemista. Tämän vuoksi pistoskohtaa vaihdellaan.

Verensokerin liiallinen lasku voi heikentää keskittymis- ja reaktiokykyä, mikä voi aiheuttaa vaaraa esim. autolla ajettaessa tai käytettäessä koneita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voidaan käyttää raskauden tai imetyksen aikana, mutta annostelua voidaan joutua muuttamaan.

Säilytys

Ennen käyttöä: jääkaapissa (2 °C-8 °C). Älä säilytä pakastelokerossa tai liian lähellä pakastelokeroa tai takaseinän kylmälevyä. Ei saa jäätyä.

Käytön aikana: älä säilytä jääkaapissa. Älä säilytä yli 30 °C. Pidä Protaphane Penfill -säiliö ulkopakkauksessa. Herkkä valolle. Suojaa Protaphane FlexPen valolta pitämällä kynän suojus paikoillaan, kun et käytä kynää. Käyttöön oton jälkeen Protaphane säilyy 6 viikkoa.

Suojaa auringonvalolta ja korkeilta lämpötiloilta.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön vesiliuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2