Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Avitcid

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Avitcid

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

tretinoiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään pääasiassa finnitaudin eli aknen hoitoon. Se sopii myös eräiden harvinaisten ihosairauksien sekä auringon aiheuttamien ihovaurioiden hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan usein levittämällä lääkettä hoidettavalle alueelle kerran vuorokaudessa. Jatkohoidossa riittää tavallisesti 1-3 kertaa viikossa tapahtuva käsittely.

Lääkkeen ottaminen

Emulsiovoidetta levitetään hoidettavalle ihoalueelle kevyesti ihoon hieroen. Valmisteen joutumista silmäluomiin, suupieliin, sieraimiin ja limakalvoille on varottava. Jos näin tapahtuu, on aine huuhdeltava pois perusteellisesti vedellä. Valmistetta käytettäessä on vältettävä auringon ottoa sekä muiden paikallisesti levitettävien aknelääkkeiden käyttöä. Kädet pitää pestä huolellisesti jokaisen voitelukerran jälkeen.

Vaikutustapa

Tretinoiini on A-vitamiinin sukulaisaine. Se avaa aknen hoidossa talitiehyiden tukkeumia eli ihomatoja ja estää uusien tukkeumien syntyä. Aine kykenee myös uudistamaan vaurioitunutta ihoa, jos pitkäaikainen tai toistuva auringolle altistuminen on vanhentanut ihoa ennenaikaisesti.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa monelle käyttäjälle ihon ärsytystä, punoitusta, turvotusta, rakkuloiden muodostumista tai rupia. Tämä kertoo samalla aineen vaikuttavan, mutta jos ärsytys on voimakasta, kannattaa neuvotella lääkärin kanssa miedomman vahvuuden käyttämisestä. Valmiste voi myös vaalentaa tai läiskittää ihoa väliaikaisesti. Jotkut voivat tulla sille yliherkiksi.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25°C).

Ulkonäkö

Valkoinen tai kellertävä, pehmeä emulsiovoide.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2