Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Z » Zeldox

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Zeldox

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

tsiprasidoni

Käyttötarkoitus

Skitsofrenian sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön tiettyjen muotojen hoito. Ruiskemuotoista lääkettä tarvitaan tilan nopeaan pahenemisvaiheeseen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli niellään vesilasillisen kera aterian yhteydessä. Ruiskeliuoksen antaa lihakseen lääkäri tai sairaanhoitaja enintään kolmen peräkkäisen vuorokauden ajan. Alkoholin käyttöä lääkityksen aikana ei suositella.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa keskushermoston välittäjäaineisiin siten, että skitsofreniaan liittyvät harhat ja muut oireet lievittyvät.

Haittavaikutukset

Ruiskemuotoisen lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat huimaus, liikkeiden jäykkyys, päänsärky, uneliaisuus, pahoinvointi sekä kipu pistokohdassa. Kapseleita käytettäessä yleisimpiä haittavaikutuksia ovat levottomuus, liikkeiden jäykkyys, vapina, huimaus, uneliaisuus, päänsärky, näön hämärtyminen, pahoinvointi, vatsavaivat sekä voimattomuus.Lääkkeen aiheuttama uneliaisuus voi haitata suorituskykyä liikenteessä.Jos potilaalla ilmenee sydänoireita, kuten sydämentykytystä, kiertohuimausta, pyörtymiskohtaus tai kouristuskohtauksia, on otettava huomioon vakavien sydämen rytmihäiriöiden mahdollisuus ja otettava välittömästi yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Injektiokuiva-aine: Alle 30 °C:ssa ulkopakkauksessaan, ei saa jäätyä.Kapselit: Alle 30 °C:ssa.

Ulkonäkö

Injektiokuiva-aine: Valkoinen tai lähes valkoinen jauhe. Kirkas, väritön liuotin.

Kapselit:20 mg: koko 4, sininen/valkoinen kapseli, jossa merkinnät 'Pfizer' ja ZDX 20.40 mg: koko 4, sininen kapseli, jossa merkinnät 'Pfizer' ja ZDX 40.60 mg: koko 3, valkoinen kapseli, jossa merkinnät 'Pfizer' ja ZDX 60.80 mg: koko 2, sininen/valkoinen kapseli, jossa merkinnät 'Pfizer' ja ZDX 80.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2