Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Marevan, Marevan Forte

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Marevan, Marevan Forte

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

varfariini

Käyttötarkoitus

Veritulppien hoito sekä erityisesti niiden ehkäisy, jos niiden vaara on tavallista suurempi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostelu on tarkkaa, koska hyytyminen on saatava tasolle, jolla tulppien vaara todella vähenee, mutta verenvuotojen vaara ei vielä kasva. Lääkärin antamaa annostusohjetta on tämän vuoksi noudatettava tarkasti. Lääkkeen vaikutusta seurataan verikokeilla, joita otetaan aluksi hyvinkin tiheästi.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Lääke voidaan ottaa ruokailusta riippumatta, mutta se suositellaan ottamaan joka päivä samalla tavalla. Tabletit voidaan puolittaa.

Vaikutustapa

Lääke hidastaa veren hyytymistä, jolloin veritulppien vaara vähenee. Täysi vaikutus saadaan muutaman vuorokauden kuluessa lääkityksen aloittamisesta, ja veri pysyy tavallista ohuempana vielä muutaman päivän lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Haittavaikutukset

Varfariini aiheuttaa suhteellisen vähän varsinaisia haittavaikutuksia. Tärkeintä on tarkkailla, että lääkkeen pitoisuus veressä pysyy sopivalla tasolla. Liian suuresta pitoisuudesta kertovat mm. herkästi ilmaantuvat nenäverenvuodot, veren ilmaantuminen virtsaan, mustat, tervamaiset ulosteet tai ilman selvää syytä ilmaantuvat mustelmat. Suuret ruokavalion muutokset saattavat vaikuttaa hoidon tehoon ja turvallisuuteen. Suuria ruokavalion muutoksia harkitessa on syytä neuvotella lääkärin kanssa. Myös monet muut lääkkeet ja rohdosvalmisteet voivat muuttaa Marevanin tehoa. Toista lääkettä määräävän lääkärin tuleekin olla tietoinen Marevanin käytöstä, ja asiasta on syytä neuvotella myös apteekissa itsehoitolääkitystä tarvittaessa. Pieni määrä alkoholia ei vaikuta tehoon, mutta runsas ja pitkäkestoinen alkoholin käyttö ja lääkehoito eivät sovi yhteen.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden 6-12 viikoilla eikä sen viimeisen kolmanneksen loppupuolella, eikä muutenkaan kuin lääkärin valvonnassa. Imetyksen yhteydessä sitä voi käyttää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C alkuperäispakkauksessa. Pidä tölkki tiiviisti suljettuna ja säilytä ulkopakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

3 mg tabl. vaaleansininen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, halk. 7 mm, koodi ORN 17.

5 mg tabl. vaaleanpunainen (voi olla pilkullinen), pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, halk. 7 mm, koodi ORN 18.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2