Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Arthrotec

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Arthrotec

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

diklofenaakki, misoprostoli

Käyttötarkoitus

Nivelreuman ja nivelrikon hoito etenkin tilanteissa, joissa alttius saada tulehduskipulääkkeiden aiheuttama mahahaava on tavallista suurempi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena, sitä ei saa pureskella. Vatsaa suojaava misoprostoli on tabletin pinnalla ja se vapautuu mahassa. Tulehduskipulääkkeenä toimiva diklofenaakki on tabletin ytimessä ja se vapautuu vasta ohutsuolessa.

Lääke otetaan aterian yhteydessä ja magnesiumia sisältäviä valmisteita välttäen, jolloin sen aiheuttamat mahaoireet vähenevät.

Vaikutustapa

Diklofenaakki kuuluu tulehduskipulääkkeisiin ja se rauhoittaa mm. reumataudeista tai muusta johtuvaa tulehduksellista kipua. Lääkettä käytettäessä kuumotus, turvotus, kipu ja liikearkuus vähenevät ja myös kuume alenee. Misoprostoli suojaa vatsan limakalvoa tulehduskipulääkkeen ärsyttävältä ja mahahaavan vaaraa lisäävältä vaikutukselta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat erilaiset vatsavaivat, ihottuma, päänsärky tai huimaus.

Diklofenaakki voi pahentaa joidenkin astmapotilaiden oireita. Mahahaavan riski lisääntyy, jos samanaikaisesti käyttää suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä, kortikosteroideja tai SSRI-masennuslääkkeitä.

Jos potilas tulee raskaaksi, on otettava heti yhteys hoitavaan lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä "Searle 1421" ja toisella puolella neljän A-kirjaimen muodostama tähtikuvio, joiden keskellä on merkintä "75".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2