Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Accupro Comp

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Accupro Comp

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

kinapriili, hydroklooritiatsidi

Käyttötarkoitus

Korkean verenpaineen eli hypertonian hoito. Kahden lääkeaineen yhdistelmävalmistetta käytetään tilanteessa, jossa hoito pelkästään yhtä lääkeainetta käyttäen ei alenna riittävästi verenpainetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera ruokailusta riippumatta. Rasvainen ruoka heikentää kinapriilin imeytymistä.Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.Suolaa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän. Ruoka- ja merisuola ovat natriumkloridia, jonka sisältämä natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta. Kaliumlisävalmisteita tai kaliumia sisältäviä suolan korvikkeita ei tule käyttää keskustelematta ensin lääkärin kanssa.

Alkoholia tulee käyttää varoen. Alkoholi laajentaa verisuonia ja saattaa herkillä ihmisillä voimistaa haitallisesti verenpainelääkkeen vaikutusta ja aiheuttaa huimausta.

Vaikutustapa

Kinapriili kuuluu ACE-estäjiin, jotka estävät angiotensiini I -nimistä ainetta muuttumasta angiotensiini II:ksi, joka supistaa verisuonia ja nostaa verenpainetta. Kun angiotensiini II -yhdistettä on vähemmän, verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee.

Hydroklooritiatsidi poistaa nestettä elimistöstä ja tehostaa kinapriilin verenpainetta alentavaa vaikutusta.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä kuivaa yskää, uupumusta, uneliaisuutta tai unettomuutta, päänsärkyä, selkä- tai lihaskipua, hengitystietulehduksia, sydämen tykytystä, rintakipua tai vatsaoireita. Etenkin hoidon alussa verenpaineen lasku voi aiheuttaa pyörrytystä, kun nousee nopeasti seisomaan.

Harvinaisena haittana saattaa esiintyä voimakkaita yliherkkyysoireita, kuten kasvojen, huulien, kielen tai nielun turvotusta. Jos tällaista ilmenee, tulee ottaa heti yhteys lääkäriin.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Hoidon alussa mahdollinen huimaus voi haitata keskittymiskykyä mm. liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Käytetään imetyksen aikana vain erityistapauksissa.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, kolmiomainen, jakouurteellinen.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2