Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Medrol

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Medrol

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

prednisoloni

Käyttötarkoitus

Lääkkeellä voidaan hoitaa mm. reumasairauksien, ihosairauksien, silmäsairauksien, umpierityssairauksien, suolistosairauksien, hermoston sairauksien, syöpien, veritautien sekä allergian ja astman oireita. Sitä voidaan käyttää myös elinsiirtojen yhteydessä. Erityistilanteessa sitä käytetään alentamaan kohonnutta aivopainetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä haittavaikutusten ilmaantuminen. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä, ja jos sellaista tarvitaan, pyritään käyttämään pienintä tehokasta annosta. Pitkäaikaishoitoa ei pidä koskaan keskeyttää äkillisesti, vaan annosta pienennetään vähitellen, jotta elimistö ehtisi tottua.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään mieluimmin aterian yhteydessä runsaan nesteen kera.

Vaikutustapa

Lääke lievittää elimistön liian voimakkaasta puolustusreaktiosta johtuvia oireita vähentämällä tulehdusvaikutusta monissa eri kudoksissa ja elimissä.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa laajasti elimistön toimintoihin, sillä voi olla monenlaisia haittavaikutuksia. Lyhytaikaisessa käytössä ja pienillä annoksilla haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurten annosten käyttö voi aiheuttaa mm. infektioherkkyyden lisääntymistä, turvotuksia, ihon ohenemista, aknea, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, mahahaavaa sekä silmänpaineen tai verenpaineen kohoamista.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden ja imetyksen aikana tulee neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

4 mg tabletti: valkoinen, soikea, ristiuurteinen tabletti, toisella puolella merkintä "Upjohn". 16 mg tabletti: valkoinen, soikea, ristiuurteinen tabletti, toisella puolella merkintä "Upjohn 73". 32 mg tabletti: valkoinen, soikea, ristiuurteinen tabletti, toisella puolella merkintä "Upjohn 176".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2