Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Medipekt

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Medipekt

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

bromiheksiini

Käyttötarkoitus

Liman irroittaminen yskimisen helpottamiseksi hengityselinten sairauksissa, joissa esiintyy sitkeän liman muodostusta.

Annostus

Aikuisten ja yli 14-vuotiaiden nuorten annostus on 8 mg (1 tabletti, 10 ml 0,8 mg/ml -oraaliliuosta tai 5 ml 1,6 mg/ml -oraaliliuosta) 3 kertaa päivässä. Aikuisten annos voidaan kaksinkertaistaa hoidon alussa. 6-14-vuotiaiden lasten annostus on 4 mg (puoli tablettia, 5 ml 0,8 mg/ml -oraaliliuosta tai 2,5 ml 1,6 mg/ml -oraaliliuosta) 3 kertaa päivässä. Alle 6-vuotiaílle vain lääkärin määräyksestä. 

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera. Oraaliliuos annostellaan mitalla millilitroittain. Mitta on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos oireet eivät lievity nopeasti hoidettaessa akuutteja hengitystieoireita, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa keuhkoputkien limakalvolta erittyvään sitkeään limaan siten, että se muuttuu juoksevammaksi ja helpommin yskittäväksi. 

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos ilmenee uudentyyppisiä ihon tai limakalvojen muutoksia, lääkäriin on otettava välittömästi yhteyttä ja lopetettava valmisteen käyttö. 

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Tabletti: Huoneenlämmössä (15-25 °C).0,8 mg/ml oraaliliuos: Alle 25 °C. Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.1,6 mg/ml oraaliliuos: Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Tabl: Vaaleankeltainen, pyöreä, tasapintainen, jakouurteellinen tabletti, halk. 7 mm.Oraaliliuos: Kirkas, väritön tai hieman kellertävä liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2