Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » H » Hydrocortison Tabletit

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Hydrocortison Tabletit

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

hydrokortisoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä tarvitaan mm. silloin, kun lisämunuaisten kuorikerros tuottaa liian niukasti moniin elintoimintoihin vaikuttavia kortisonihormoneja. Lääkettä käytetään melko usein myös yliherkkyysoireiden, reumaattisten sairauksien sekä sellaisten tulehdusten hoidossa, joita ei aiheuta bakteeri.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annoksen suuruuteen ja lääkityksen kestoon vaikuttavat mm. sairauden laatu ja vaikeusaste, potilaan ikä sekä sivuvaikutusten ilmaantumisraja. Yleensä vältetään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista lääkitystä. Pitkäaikaisessa käytössä pyritään selviämään pienimmällä, mutta vielä tehoavalla annoksella.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera.

Vaikutustapa

Hydrokortisoni on elimistön itsensäkin tuottama hormoni, joka lievittää erilaisia yliherkkyys- eli allergiaoireita. Se on myös välttämätöntä mm. aineenvaihdunnalle.

Haittavaikutukset

Koska lääke vaikuttaa varsin laajasti elimistön toimintoihin, voi sillä olla monenlaisia haittavaikutuksiakin. Tavanomaisessa, lyhytaikaisessa käytössä ja pienehköjä annoksia otettaessa haittavaikutukset ovat kuitenkin yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurehkojen annosten käyttö voi aiheuttaa mm. kasvojen pyöristymistä, ihon ohenemista, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, turvotuksia tai verenpaineen kohoamista.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Valkoinen, tasainen, reunallinen, jakouurteellinen tabletti, halk. n. 7 mm, koodi ORN 35.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2