Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » E » Efexor Depot

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Efexor Depot

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

venlafaksiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään masennuksen eli depression hoitoon ja ehkäisemään masennuksen uusiutumista.

Lisäksi lääkettä käytetään paniikki- ja ahdistuneisuushäiriön hoitoon sekä lievittämään sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Masennuksen lääkehoito kestää tavallisesti useita kuukausia. Usein lääkettä jatketaan, vaikka masennusoireet ovat jo hävinneet. Näin pyritään estämään masennuksen uusiutuminen.

Venlafaksiinihoitoa ei saa keskeyttää äkillisesti, koska tästä saattaa seurata vieroitusoireita. Lääke lopetetaan lääkärin ohjeen mukaan pienentäen annosta yleensä parin viikon aikana.

Lääke on tarkoitettu aikuisille.

Lääkkeen ottaminen

Depotkapselit niellään kokonaisina aterian yhteydessä samaan aikaan päivittäin.

Potilaille ja heitä hoitaville henkilöille kerrotaan, että etenkin hoidon alussa sekä annostusta muutettaessa masennus saattaa pahentua ja itsemurha-ajatukset ja -käyttäytyminen voivat lisääntyä. Jos tällaisia oireita ilmenee, on käännyttävä välittömästi lääkärin puoleen.

Korostetaan hyvää hammashygieniaa, koska lääke saattaa kuivattaa suuta ja lisätä karieksen riskiä.

Neuvotaan välttämään alkoholia. Venlafaksiini ei tosin näytä voimistavan etanolin aiheuttamaa psyykkisten ja motoristen kykyjen heikentymistä.

Vaikutustapa

Lääke lisää aivojen välittäjäaineiden, lähinnä serotoniinin ja noradrenaliinin, määrää ja vaikutuksia siten, että masentuneen mieliala kohoaa tai paniikki ja ahdistuneisuus lievittyy. Vaikutus ilmaantuu tavallisesti vasta 2-4 viikon kuluttua lääkkeen aloittamisesta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, päänsärky ja hikoilu sekä miehillä siemensyöksyn viivästyminen. Lääke saattaa kuivattaa suuta ja lisätä karieksen riskiä, mitä voidaan ehkäistä hoitamalla hyvin hampaita.

Lääkehoidon alkuvaiheessa masennukseen liittyvät itsetuhoiset ajatukset voivat lisääntyä. Tästä on hyvä kertoa jollekin sukulaiselle tai ystävälle.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden ja mäkikuismaa tai tryptofaania sisältävien luontaistuotteiden kanssa. Muiden lääkkeiden käytöstä tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Alkoholin käyttöä ei suositella lääkkeen käytön aikana.

Lääke saattaa heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C.

Ulkonäkö

37,5 mg kapseli: Läpinäkymätön vaaleanharmaa/persikanvärinen, punaisella painettu ”W” ja ”37,5mg”. 75 mg kapseli: Läpinäkymätön persikanvärinen, punaisella painettu ”W” ja ”75mg”. 150 mg kapseli: Läpinäkymätön tummanoranssi, valkoisella painettu ”W” ja ”150mg”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2