Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Accupro

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Accupro

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

kinapriili

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään korkean verenpaineen eli hypertonian ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera ruokailusta riippumatta. Rasvainen ruoka heikentää lääkkeen tehoa. Päivän lääkeannos on paras ottaa aamulla, koska verenpaine on korkeimmillaan aamupäivällä.

Suolaa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän, koska sen sisältämä natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.

Vaikutustapa

Lääke on ACE-estäjä, joka vähentää verisuonia supistavien aineiden muodostumista elimistössä ja laajentaa siten verisuonia, jolloin verenpaine laskee ja sydämen työmäärä vähenee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat kuiva yskä, huimaus, päänsärky, unettomuus, mahavaivat ja lihaskivut. Harvinaisena haittana saattaa esiintyä voimakkaita yliherkkyysoireita, kuten kasvojen, huulien, kielen tai nielun turvotusta. Jos tällaista ilmenee, tulee ottaa heti yhteys lääkäriin.

Yhteiskäytöstä muiden lääkkeiden kanssa tulee sopia lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Alkoholi laajentaa verisuonia ja saattaa herkillä ihmisillä voimistaa haitallisesti verenpainelääkkeen vaikutusta. Verenpaineen tilapäinen lasku voi ilmetä huimauksena.

Hoidon alussa mahdollinen huimaus voi haitata keskittymiskykyä mm. liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Jos aikoo tulla raskaaksi, sopivasta lääkityksestä pitää neuvotella lääkärin kanssa. Lääkkeen käyttöä erityisesti imetyksen alkuvaiheessa tulee välttää.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

5 mgtabl: Ruskea, soikea (9,7 x 4,5 mm), jakouurteellinen, merkittynä vahvuus 5.20 mg tabl: Ruskea, pyöreä (halkaisija 8,9 mm), jakouurteellinen, merkittynä vahvuus 20.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2