Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » H » Harmonet

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Harmonet

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

gestodeeni, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Käyttö aloitetaan yleensä ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin tablettien ehkäisysuoja alkaa heti ensimmäisenä käyttöpäivänä. Jos aloitus tapahtuu myöhemmin kuukautisten aikana, kyseisen kierron ajan pitää käyttää lisäehkäisyä, kuten kondomia. Tabletti otetaan päivittäin samoihin aikoihin kolmen viikon ajan eli pakkaus loppuun. Tämän jälkeen pidetään 7 päivän tauko, jonka aikana tulee vuoto. Tauon jälkeen aloitetaan uusi pakkaus. Vuoto voi jatkua joitakin päiviä uuden pakkauksen aloittamisen jälkeen. Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje.

Jos tabletteja käytetään kuukautisten siirtämiseen, uusi pakkaus aloitetaan heti edellisen loputtua ilman taukoa. Kuukautisia voidaan siirtää enintään toisen pakkauksen loppumiseen saakka. Tablettien säännöllinen käyttö aloitetaan uudestaan tavanomaisen seitsemän päivän tauon jälkeen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit tarvittaessa niellään pienen nestemäärän kera.

Tablettien ehkäisysuoja voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Jos unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia: Ehkäisysuoja säilyy, jos tabletti otetaan heti kun asian muistaa, ja sen jälkeen seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia: Viimeinen unohdettu tabletti otetaan heti kun asian muistaa (vaikka olisi otettava kaksi tablettia samana päivänä), sen jälkeen seuraavat tabletit otetaan tavanomaiseen aikaan, mutta tämän lisäksi pitää käyttää lisäehkäisyä, kuten kondomia, seuraavien 7 päivän ajan.

Jos tämä lisäehkäisyä vaativa 7 päivän aika kestää kauemmin kuin käytössä oleva 21-tabletin pakkaus, uusi pakkaus aloitetan heti edellisen loputtua, eli pakkausten välissä ei pidetä normaalia tablettitaukoa. Vuoto tulee todennäköisesti vasta toisen pakkauksen loputtua, mutta tiputtelu- tai läpäisyvuotoa voi ilmetä tablettien käytön aikana. Jos vuotoa ei tule toisen pakkauksen loputtua, raskauden mahdollisuus on poissuljettava ennen uuden pakkauksen aloittamista

Oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Tästä on tarkemmat ohjeet pakkauksen käyttöohjeessa.

Vaikutustapa

Valmiste on ns. vakioannoksinen yhdistelmäehkäisytabletti, joista jokainen sisältää saman verran kahta hormonia: keltarauhashormonia ja naishormonia. Nämä aineet ehkäisevät munasolun hedelmöittymistä ja raskautta siten, että ne estävät munasolun irtoamisen munasarjasta eli ovulaation. Lisäksi aineet muuttavat kohdunkaulan limaa siten, että siittiöt pääsevät huonosti kulkemaan sen läpi. Myös kohdun limakalvo muuttuu siten, että munasolun on vaikea kiinnittyä siihen.

Valmiste sisältää vähän etyyliestradioli-naishormonia, minkä takia sitä kutsutaan myös matalahormoniseksi ehkäisytabletiksi.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Haittavaikutukset

Yleisiä haittoja ovat kuukautiskierron häiriöt, mm. tiputtelu- ja läpäisyvuodot. Kuukautiset voivat myös lyhentyä ja vuoto niukentua, mikä voi olla joskus toivottavaakin. Vuoto voi jopa jäädä kokonaan tulematta. Muita haittoja ovat päänsärky, akne, painon muutokset, pahoinvointi, vatsakipu, mielialamuutokset ja rintojen arkuus.

Veritulpan riski on hieman lisääntynyt yhdistelmäehkäisytablettien käyttäjillä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja runsas tupakointi lisää verenkiertoon liittyviä riskejä. Lääkäri arvioi yksilöllisesti veritulppariskin mahdollisuutta.

Eräät lääkkeet saattavat heikentää tablettien ehkäisytehoa. Tämän vuoksi ehkäisytablettien käytöstä kannattaa kertoa lääkärissä ja apteekissa. Näissä tilanteissa suositetaan usein, että yhteiskäytön yhteydessä käytetään jotain mekaanista ehkäisyä lääkehoidon aikana ja 7 päivän ajan lääkkeen lopettamisen jälkeen.

Jos tablettien käytön aikana migreeni pahenee tai ilmenee toistuvasti vaikeaa päänsärkyä, tablettien käytön jatkamisesta pitää keskustella lääkärin kanssa.

Tabletit eivät vaikuta ajokykyyn eivätkä koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Ehkäisytabletteja ei saa käyttää raskauden aikana. Jos nainen tulee raskaaksi tablettien käytön aikana, niiden käyttö tulee lopettaa heti ja otetta yhteyttä hoitajaan tai lääkäriin.

Tabletteja ei yleensä suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Pidä ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kupera tabletti, halkaisija 6 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2