Etusivu » Divina

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Divina

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

estradioli, medroksiprogesteroni

Käyttötarkoitus

Vaihdevuosiin liittyvien oireiden hoito. Luukadon ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Pakkauksessa on yksityiskohtainen annostusohje.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Muistamisen helpottamiseksi lääkeannos kannattaa ottaa joka päivä samaan kellonaikaan tai muutoin samassa yhteydessä. Jos päiväannoksen ottaminen unohtuu, voidaan unohtunut annos jättää väliin ja jatkaa lääkitystä seuraavana päivänä normaalisti. Kaksinkertaista annosta ei pidä ottaa saman päivän aikana.

Vaikutustapa

Lääke on suunniteltu siten, että se muistuttaa normaalin kuukautiskierron hormonivaihteluita: ensimmäiset 11 valkoista tablettia sisältävät estrogeenia ja seuraavat 10 sinistä tablettia lisäksi keltarauhashormonia. Tämänkaltainen lääke puuttuu varsin vähän elimistön omaan hormonituotantoon, ja keltarauhashormoni suojaa kohdun limakalvoa estrogeenin käyttöön liittyviltä muutoksilta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat rintojen arkuus ja tiputteluvuodot sekä pahoinvointi, turvotukset, päänsärky ja väsymys.

Jos hoidon aikana tulee näköhäiriöitä, voimakasta päänsärkyä tai ihon keltataisuutta, on hakeuduttava lääkäriin. Rintasyövän vaara voi pitkäaikaiskäytössä kasvaa.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen tabletti: valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, kupera tabletti, koodimerkintä D. Sininen tabletti: vaaleansininen, pyöreä, tasainen, viistoreunainen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2