Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Meloxicam Orion

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Meloxicam Orion

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

meloksikaami

Käyttötarkoitus

Nivelrikon pahenemisvaiheiden lyhytaikainen hoito sekä pitkäaikaisesti nivel- ja selkärankareumaan.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Enimmäisannosta 15 mg päivässä ei saa ylittää.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan yhtenä annoksena aterian yhteydessä. Samanaikaisesti ei pidä käyttää kahta tulehduskipulääkettä, koska teho ei kasva, mutta haitat lisääntyvät.

Vaikutustapa

Meloksikaami rauhoittaa tulehduksellista kipua ja turvotusta, jota esiintyy mm. nivel- ja selkärankareumassa. Tämä perustuu siihen, että aine estää tulehdusreaktion aikana syntyvien välittäjäaineiden tuotantoa.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittoja ovat vatsaoireet, kuten ruoansulatushäiriöt, pahoinvointi, ilmavaivat ja ripuli. Joskus tulee ihottumaa, ihon kutinaa, anemiaa tai turvotuksia.

Kaikkien tulehduskipulääkkeiden käyttäjillä on todettu mahan tai suoliston verenvuotoja ja haavaumia. Vaara on suuri niillä käyttäjillä, joilla on aiemmin ollut mahahaavaongelmia sekä niillä, jotka käyttävät samanaikaisesti kortisonilääkitystä. Myös yli 65-vuotiailla vuotoriski on lisääntynyt.

Kaikki tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa astmakohtauksen osalla astmapotilaista.

Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä on neuvoteltava lääkärin kanssa, koska näillä voi olla yhteisvaikutuksia meloksikaamin kanssa.

Yleensä ei vaikuta kylkyyn ajaa autoa tai käyttää koneita. Joskus meloksikaami voi aiheuttaa uneliaisuutta ja huimausta, jolloin tarkkaavaisuus liikenteessä voi heikentyä.

Raskaus ja imetys

Meloksikaamia ei saa käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana käytetään ainostaan, jos lääkäri arvioi, että käyttö on välttämätöntä. Meloksikaamihoidon aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Vaaleankeltainen pyöreä tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre. 7,5 mg tabl.: jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin. 15 mg tabl. voidaan puolittaa.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2