Etusivu » Truvada

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Truvada

Markkinoija

GILEAD

Vaikuttava aine

emtrisitabiini, tenofoviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden lääkkeiden kanssa ja sukupuoliteitse tarttuvan HIV-infektion ehkäisyyn yhdessä turvallisten seksikäytäntöjen kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan ruoan kanssa (kevyt ateria riittää). Jos nielemisvaikeuksia, voidaan liuottaa n. 100 ml:n vettä, appelsiinimehua tai viinirypälemehua ja juoda välittömästi.

Jos lääkeannos jää ottamatta ja sen normaalista ottamisajankohdasta on kulunut alle 12 tuntia, tabletti otetaan mahdollisimman pian, ja seuraava annos normaalin annostusaikataulun mukaisesti. Jos annoksen ottaminen myöhästyy yli 12 tuntia, unohtunut annos jätetään väliin.Jos 1 tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta oksennetaan, on otettava toinen tabletti. Jos lääkkeen ottamisesta on kulunut yli 1 tunti, toista annosta ei pidä ottaa. 

Lääkkeellä on yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden kanssa. Kaikista muista lääkityksistä tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Lääkkeen vaikuttavat aineet estävät viruksen lisääntymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, huimaus, voimattomuus, ihottuma ja mahavaivat. Joskus voi esiintyä myös muita iho-oireita, allergisia reaktioita, unettomuutta, epätavallisia unia tai kipua. Mahdollinen huimaus voi heikentää ajokykyä.

Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, nivelten jäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. HIV-infektion saaneen naisen ei tulisi imettää, koska virus voi siirtyä äidinmaidon mukana lapseen.

Säilytys

Alkuperäispakkauksessa, kosteudelta suojassa, pullo tiiviisti suljettuna.

Ulkonäkö

Sininen, kapselinmuotoinen tabletti, kooltaan 19 mm x 8,5 mm, yhdellä puolella merkintä "GILEAD" ja toisella merkintä "701".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2