Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Arava

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Arava

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

leflunomidi

Käyttötarkoitus

Lääke on tarkoitettu nivelreuman hoitoon aikuisille vaikuttamaan sairauden kulkuun pitkällä aikavälillä. Sitä käytetään myös psoriaasiin liittyvän niveltulehduksen hoitoon. Tehoa ja turvallisuutta alle 18-vuotiailla ei ole tutkittu.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Aivan hoidon alussa otetaan suurehkoja vuorokausiannoksia, mutta jatkossa tullaan tavallisesti toimeen pienemmällä annostuksella.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena runsaan nesteen kera. Lääkkeen voi ottaa aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan.

Vaikutustapa

Leflunomidi vaikuttaa nivelreuman ja nivelpsoriaasin oireisiin ja taudin kulkuun immuunijärjestelmän välityksellä. Sillä on myös tulehdusta ehkäiseviä ja solujen jakautumiseen vaikuttavia ominaisuuksia. Lääkkeen teho alkaa ilmetä yleensä 4-6 viikossa ja lisäparanemista voi tapahtua vielä 4-6 kuukauden hoidon jälkeenkin. Muiden reumalääkkeiden käytöstä leflunomidilääkityksen aikana on aina sovittava lääkärin kanssa. Tulehduskipulääkkeitä ja pieniannoksista kortisonilääkitystä voi yleensä käyttää samanaikaisesti.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat lievä verenpaineen nousu sekä erilaiset ruoansulatuskanavan oireet, kuten ripuli, pahoinvointi, oksentelu, suun limakalvon haavaumat ja vatsakivut. Lääke voi vähentää valkoisten verisolujen määrää sekä heikentää maksan toimintaa. Se lisää myös erilaisten infektioiden eli tulehdustautien vaaraa. Muita mahdollisia haittoja ovat mm. päänsärky, huimaus, heikotus, raajojen tuntohäiriöt, hiusten harveneminen, jännetupen tulehdukset ja erilaiset ihoreaktiot. Alkoholin käyttöä tulee lääkityksen aikana välttää.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä. Perheenlisäystä suunnittelevan miehen tulee ensin lopettaa lääkitys ns. tyhjennyshoidolla lääkärin ohjeiden mukaan. Raskautta suunnittelevan naisen tulisi neuvotella lääkärin kanssa lääkityksensä muuttamisesta.

Säilytys

Pidä pakkaus tiiviisti suljettuna.

Ulkonäkö

Kellertävä tai okran värinen ja kolmikulmainen kalvopäällysteinen tabletti, jossa toisella puolella on painatus ZBO.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2