Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » F » Frisium

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Frisium

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

klobatsaami

Käyttötarkoitus

Epilepsian hoito yleensä samanaikaisesti muiden epilepsialääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitys aloitetaan tavallisesti pienellä annoksella, jota nostetaan tarkkaillen lääkkeen vaikutusta ja samalla myös haittavaikutuksia. Lääkettä käytetään myös lapsipotilaille. Lääkitystä lopetettaessa annosta pienennetään asteittain, koska taudin oireet voivat muuten pahentua.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit voidaan ottaa ruokailusta riippumatta kokonaisena, tai murskattuna omenasoseen seassa. Alkoholia vältettävä hoidon aikana. Hoitoa ei saa keskeyttää äkillisesti.

Vaikutustapa

Klobatsaami vähentää lihaskouristuksia keskushermoston välityksellä.

Haittavaikutukset

Lääke saattaa heikentää keskittymiskykyä siten, että tarkkaavaisuus liikenteessä ja muissa vastaavissa tilanteissa heikkenee. Etenkin hoidon alkaessa jotkut potilaat valittavat suun kuivumista, ummetusta, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia, huimausta tai sormien vapinaa. Nämä oireet ovat tavallisesti lieviä ja häipyvät yleensä lääkityksen jatkuessa. On myös mahdollista, että lääke tuottaa vastoin odotuksia hermostuneisuutta, levottomuutta tai lihasjännityksiä. Joskus lääke aiheuttaa lähitapahtumien häipymistä muistista. Alkoholin käyttöä tulee hoidon aikana välttää.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei suositella käytettäväksi etenkään raskauden alkukolmanneksen aikana, ja sen jälkeenkin sitä määrätään lähinnä erityistapauksissa. Imetys pitäisi myös keskeyttää lääkityksen ajaksi.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Valkoinen pyöreä tabletti, halkaisija 7 mm, tabletti on kaksoiskupera, toisella puolella on Hoechstin logo ja toisella puolella jakoura ja tuotekoodi. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin 5 mg:n annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2