Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » I » Ibaril

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Ibaril

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

desoksimetasoni

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään paikallisesti vaikeisiin ihon sairauksiin, tulehduksiin ja allergioihin silloin, kun ei ole vaaraa ihon märkimisestä. Tyypillisiä käyttöaiheita ovat psoriasis ja eräät muut ihosairaudet sekä erilaiset ihotulehdukset ja allergiset ihottumat. Lääkettä ei sen vahvuuden vuoksi yleensä käytetä kovin laajojen ihoalueiden hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Valmistetta käytetään tavallisesti 1 - 2 kertaa vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Emulsiovoidetta levitetään ohuelti - sitä vähemmän, mitä ohuempi käsiteltävä ihonkohta on. Erityisen varovainen kannattaa olla hoidettaessa kasvojen, kaulan, taivealueiden tai sukuelinten ihoa.

Vaikutustapa

Desoksimetasoni on vahva kortikosteroidi, joka lievittää paikallisesti käytettynä ihon allergisia ja tulehdukseen liittyviä reaktioita.

Haittavaikutukset

Ohjeiden mukaan käytettynä lääke aiheuttaa haittavaikutuksia harvoin. Hoidetun ihon paikallisreaktioina voi etenkin suurilla annoksilla tai pitkäaikaiskäytössä ilmaantua mm. finnejä, arpijuovia, ihon värin muutoksia ja ihon ohentumista. Pitkäaikaiskäyttö ja ohuiden ihoalueiden hoito lisäävät vaaraa desoksimetasonin imeytymisestä iholta muualle elimistöön, missä siitä saattaa olla haittaa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttämisestä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle +25 °C.

Ulkonäkö

Lähes valkoinen voide.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2