Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Bondronat

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Bondronat

Markkinoija

ROCHE

Vaikuttava aine

ibandronihappo, ibandronihappo

Käyttötarkoitus

Luun murtumien esto mm. sädehoidon yhteydessä sekä silloin kun syöpäkasvain on levinnyt luihin. Valmisteella vähennetään myös kalsiumin liiallista kertymistä pahanlaatuisten sairauksien hoidon aikana.

Annostus

Lääkärin harkinnan mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena (ei saa pureskella, imeskellä eikä murskata) vesilasillisen (180–240 ml) kanssa aamulla seisten tai pystyasennossa istuen. Tabletti on otettava vähintään 30 minuuttia ennen päivän ensimmäistä ruoka- tai juoma-annosta (juomavettä saa juoda, lukuun ottamatta korkean kalsiumpitoisuuden omaavia vesiä), ja edellisestä ruokailusta on oltava vähintään 6 tuntia. Mitään lääkkeitä tai lisäravinteita (edes kalsiumia) ei saa nauttia ennen tabletin ottamista. Makuulle ei saa mennä 60 minuuttiin tabletin ottamisen jälkeen.

Liuosta annetaan laskimoon nesteensiirtolaitteen välityksellä hoitoyksikössä.

Ibandronihapon käyttö on lopetettava ja hakeuduttava lääkärin hoitoon, jos esiintyy ruokatorven ahtaumaa, nielemiskipuja, kipua rintalastan takana tai närästystä tai sen pahenemista. Kaikista mahdollisista reisi-, lonkka- tai nivuskivuista on ilmoitettava lääkärille.

Vaikutustapa

Lääke hidastaa luuston hajoamista.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa mm. erilaisia vatsaoireita sekä vähentää kalsiumin määrää verenkierrossa. Joskus voi ilmaantua myös kuumeilua ja luukipuja sekä päänsärkyä, huimausta ja makuhäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Tabletit: Alkuperäispakkauksessa, herkkä kosteudelle.

Liuos: lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysohjeita ennen käyttövalmiiksi saattamista. Käyttövalmiiksi saattamisen jälkeen: Säilytä 2-8 °C:ssa (jääkaapissa).

Ulkonäkö

Tabletit: Valkoisia tai melkein valkoisia, pitkänomaisia tabletteja, joissa merkintä ”L2” toisella puolella ja ”IT” toisella.

Infuusiokonsentraatti: kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2