Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » O » Orudis Depotkapseli, Injektioneste, Kapseli

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Orudis Depotkapseli, Injektioneste, Kapseli

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

ketoprofeeni

Käyttötarkoitus

Nivelreuman ja muiden reumatautien hoito sekä vammojen ja suurten hammasleikkausten jälkihoito. Lisäksi kihtikivun ja migreenin hoito, hammassärky, kuukautiskipu sekä kuumeen lievittäminen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke niellään kokonaisena vesilasillisen kera, mieluiten aterian yhteydessä mahaärsytyksen vähentämiseksi. Depotkapseleista lääke vapautuu hitaasti vaikuttaen elimistössä pitempään ja tasaisemmin.

Vaikutustapa

Ketoprofeeni ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehdusreaktion ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Ketoprofeeni vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on ruoansulatuselimistöön kohdistuva ärsytys, joka voi vakavimmillaan johtaa haavaumiin ja verenvuotoihin. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, koska se lisää verenvuodon riskiä. Varsinkin iäkkäämpien potilaiden pitäisi raportoida kaikista epätavallisista vatsaoireista, etenkin hoidon alkuvaiheessa. Jos esiintyy näköhäiriöitä kuten näön sumentumista, hoito on keskeytettävä.Ketoprofeenin käyttö saattaa heikentää naisen hedelmällisyyttä eikä sitä suositella raskautta yrittäville naisille.Ketoprofeiini voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Astmaatikoilla se saattaa pahentaa astman oireita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Alle +25 °C:ssa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

Orudis 100 mg kaps.: Vaaleanpunainen gelatiinikapseli, pituus n. 18 mm. Päällä merkintä Orudis 100.Orudis 100 mg depotkaps.: Vaaleanpunainen-lila gelatiinikapseli, pituus n. 16 mm. Päällä merkintä ORUDIS SR 100.Orudis 200 mg depotkaps.: Vaaleanpunainen-valkoinen gelatiinikapseli, pituus n. 19,5 mm. Päällä merkintä ORUDIS SR 200.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2