Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Z » Zonegran

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Zonegran

Markkinoija

EISAI

Vaikuttava aine

tsonisamidi

Käyttötarkoitus

Paikallisalkuisten epileptisten kohtausten hoitoon joko yksinään tai muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan yleensä pienellä annoksella, jota suurennetaan tarpeen mukaan yleensä 1-2 viikon välein. Lääkitystä ei pidä keskeyttää äkillisesti.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta.

Vaikutustapa

Lääke vähentää hermosolujen liiallista sähköistä toimintaa aivoissa ja vähentää siten epilepsiakohtausten ilmaantumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön yhteydessä voi joskus esiintyä ruokahaluttomuutta, vatsaoireita, levottomuutta, masennusta, unettomuutta, mielialan vaihtelua, ahdistuneisuutta, liikkeiden jäykkyyttä, huimausta, muistin heikkenemistä, uneliaisuutta, ajatuksen hitautta, huomiokyvyn häiriöitä, tuntohäiriöitä, ihottumaa, uupumusta, kuumetta, ärtyneisyyttä, painonlaskua ja lieviä näköhäiriöitä.Ihottuman ilmaantuessa tulee ottaa yhteys lääkäriin.Zonegran voi saada lapset hikoilemaan vähemmän ja ylikuumenemaan, joka on hoitamattomana hengenvaarallista. Lasten riski on suurin erityisesti kuumalla ilmalla. Jos iho tuntuu erittäin kuumalta, mutta lapsi hikoilee hyvin vähän tai ei ollenkaan, lapsi vaikuttaa sekavalta tai hänellä on lihaskramppeja tai lapsen sykkeestä tai hengityksestä tulee nopeaa tulee ryhtyä hoitotoimenpiteisiin ja hakeutua heti lääkäriin.Jos ilmenee itsetuhoajatuksia ja -käyttäytymistä, tulee ottaa yhteys lääkäriin.Uneliaisuus tai keskittymisvaikeudet voivat heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Riittävästä ehkäisystä on huolehdittava lääkityksen aikana ja 1 kk sen loppumisen jälkeen. Lääkehoidon aikana ei saa imettää, ja imetyksen voi aloittaa aikaisintaan 1 kk kuluttua lääkityksen loppumisesta.

Säilytys

Alle 30 °C.

Ulkonäkö

25 mg kapseli: Valkoinen läpinäkymätön runko-osa ja valkoinen läpinäkymätön pää, johon on mustalla painettu logo ja “ZONEGRAN 25”.50 mg kapseli: Valkoinen läpinäkymätön runko-osa ja harmaa läpinäkymätön pää, johon on mustalla painettu logo ja “ZONEGRAN 50”.100 mg kapseli: Valkoinen läpinäkymätön runko-osa ja punainen läpinäkymätön pää, johon on mustalla painettu logo ja “ZONEGRAN 100”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2