Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Minims Chloramphenicol

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Minims Chloramphenicol

Markkinoija

BAUSCH AND LOMB

Vaikuttava aine

kloramfenikoli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään bakteerien aiheuttamiin silmätulehduksiin, joita esiintyy silmän pinnalla (sidekalvo ja sarveiskalvo) tai kyynelteissä. Valmistetta käytetään myös hoitamaan ja estämään tulehdusta silmään kohdistuneiden tapaturmien sekä leikkausten ym. toimenpiteiden jälkeen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallisesti annostellaan 1-2 tippaa tarpeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Pää taivutetaan taaksepäin ja vedetään alaluomea alaspäin. Tippa tiputetaan näin muodostuvaan sidekalvopussiin. Silmä pidetään hetken aikaa suljettuna ja vältetään räpyttämistä, jotta lääke pysyisi silmässä. Sormella painetaan kevyesti silmän sisäkulman ja nenän välistä kohtaa minuutin verran, jolloin lääkettä ei pääse kyynelkanavaan. Käyttämättä jäänyt sisältö on hävitettävä, koska valmisteessa ei ole säilytysainetta. Piilolinssit pitää poistaa tippojen ottamisen ajaksi ja ne saa laittaa takaisin aikaisintaan 15 minuutin kuluttua lääkkeen ottamisesta.

Vaikutustapa

Kloramfenikoli on antibiootti, joka tappaa monia erilaisia bakteereita. Se soveltuu käytettäväksi silmälääkkeissä hyvin mm. siksi, että se pystyy kulkeutumaan silmän eri osiin suhteellisen helposti.

Haittavaikutukset

Yleensä valmiste ei aiheuta haittavaikutuksia. Allergisia oireita voi tulla yliherkkyyteen taipuvaisille. Ne ilmenevät tavallisesti silmän pinnan ja luomien punoituksena, turvotuksena ja kutinana. Tällaisten oireiden ilmaantuessa hoito pitää keskeyttää ja ottaa yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Valmisteen käytöstä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytettävä +2 - +8 °C:ssa. Ei saa jäätyä. Suojattava valolta. Kerta-annospakkaukset ovat yhtä käyttökertaa varten, ja ne tulee hävittää käytön jälkeen.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön, steriili liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2