Etusivu » Zyprexa, Zyprexa Velotab

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Zyprexa, Zyprexa Velotab

Markkinoija

LILLY

Vaikuttava aine

olantsapiini

Käyttötarkoitus

Skitsofrenian hoito, sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniavaiheiden hoito ja mielialahäiriön uusiutumisen esto.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, annostus on yksilöllinen. Lääke otetaan yleensä kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera aterioista riippumatta.Velotab-tabletin voi ottaa ilman vettä. Suussa velotab liukenee nopeasti sylkeen helposti nieltävään muotoon. Sen voi vaihtoehtoisesti sekoittaa lasilliseen vettä tai esimerkiksi appelsiinimehuun. Koska suussa hajoava tabletti on hauras, se on syytä pitää läpipainopakkauksessaan ottamishetkeen saakka.Injektio pistetään lihakseen ja on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen hoitoon.

Vaikutustapa

Olantsapiini vaikuttaa usean, aivojen toimintaa eri tavoin säätelevän välittäjäaineen, kuten dopamiinin ja serotoniinin toimintaan. Se parantaa potilaan mielialaa skitsofreniassa ja maniassa ja lievittää sairauden oireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat painon nousu ja uneliaisuus. Joskus voi myös esiintyä huimausta, liikejäykkyyttä, ummetusta, suun kuivumista, ihottumaa, voimattomuutta sekä seksuaalitoimintojen häiriöitä.Parkinsonin tautia sairastavien oireet voivat vaikeutua.Olantsapiini voi tehostaa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden ja alkoholin vaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

Tabletit:Zyprexa 5 mg on pyöreä, valkoinen tabletti, johon on painettu “Lilly” ja numerotunniste “4115”.Zyprexa 7,5 mg on pyöreä, valkoinen tabletti, johon on painettu “Lilly” ja numerotunniste “4116”.Zyprexa 10 mg on pyöreä, valkoinen tabletti, johon on painettu “Lilly” ja numerotunniste “4117”.Suussa hajoavat tabletit ("velotab"): Keltaisia ja pyöreitä tabletteja.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2