Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Airomir, Airomir Autohaler

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Airomir, Airomir Autohaler

Markkinoija

TEVA

Vaikuttava aine

salbutamoli

Käyttötarkoitus

Lievittää astmaoireita ja muita hengityselinsairauksien oireita, kun niihin liittyy keuhkoputkien ahtautumisesta johtuvaa hengenahdistusta. Myös hengenahdistuksen ennaltaehkäisy rasituksen yhteydessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kyseessä on ns. avaava lääke, joka on yleensä tarkoitettu oireiden lievitykseen tai niiden estoon ennen rasitusta. Hoitavat lääkkeet, kuten hengitettävät kortikosteroidit, on tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Jos aiemmin tehokas salbutamoliannostus ei lievitä oireita vähintään 3 tunnin ajan, otettava yhteys lääkäriin. Annosta saa suurentaa tai antotiheyttä lisätä vain lääkärin luvalla, koska yliannostus voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet potilasta varten.

Vaikutustapa

Salbutamoli, joka kuuluu ns. lyhyt- ja nopeavaikutteisiin sympatomimeetteihin, laajentaa supistuneita keuhkoputkia, jolloin vaikeutunut hengitys helpottuu.

Haittavaikutukset

Joskus voi esiintyä lihasten vapinaa, huimausta ja etenkin hoidon alussa päänsärkyä tai jännittyneisyyttä. Jos lääke tuntuu pahentavan hengenahdistusta, on sen käyttö keskeytettävä ja otettava yhteys lääkäriin.Jos aiemmin tehonnut annostus ei poista oireita vähintään kolmeksi tunniksi, on otettava yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkärin ohjeen mukaan raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alle +30:ssa, ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Tasa-aineinen, kermanvalkoinen tai harmaanvalkoinen suspensio.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2