Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » A » Atrovent, Atrovent Eco

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Atrovent, Atrovent Eco

Markkinoija

BOEHRINGER INGELHEIM

Vaikuttava aine

ipratropiumbromidi

Käyttötarkoitus

Pitkäaikaisten keuhkosairauksien hoito, kun niihin liittyy hengenahdistusta. Tällaisia ovat mm. pitkäaikainen keuhkoputkentulehdus, emfyseema eli keuhkolaajentuma ja astma.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä käytetään yleensä taudin pahenemisvaiheissa lievittämään oireita. Sen vaikutus alkaa 20 minuutissa ja kestää yleensä 6 tuntia.

Lääkkeen ottaminen

Lääke hengitetään eli inhaloidaan keuhkoihin pakkauksessa olevan käyttöohjeen mukaan. Käyttötekniikka kannattaa harjoitella hyvin, koska siten lääkkeestä saa parhaan hyödyn. Lääkettä ei saa päästää silmiin, koska se voi aiheuttaa silmäkipua sekä kohottaa silmänpainetta.

Sumutinliuos annostellaan lääkesumuttimen avulla. Kerta-annossäiliöihin pakattu sumutinliuos on käyttövalmis sellaisenaan. Tarvittaessa liuos voidaan laimentaa fysiologisella suolaliuoksella. Kerta-annossäiliö tulee käyttää mahdollisimman pian avaamisen jälkeen, muuten se voi pilaantua. Jokaista lääkityskertaa varten avataan uusi säiliö.

Vaikutustapa

Parasympaattisen hermoston välittäjäaine asetyylikoliini supistaa keuhkoputkia. Ipratropiini estää asetyylikoliinin vaikutuksia, jolloin keuhkoputket laajenevat ja hengitys helpottuu.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja vatsavaivoja. Inhaloitava lääke voi myös aiheuttaa suun kuivumista, yskimistä ja hengitysteiden ärtymistä. Jos hengenahdistus hoidon aikana pahenee äkillisesti, on hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Inhalaatiosumute (ECO): Suojaa suoralta auringonvalolta, kuumuudelta. Ei saa jäätyä.Sumutinliuos: Säilytä alle 30 ºC. Pidä pakkaus ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Inhalaatiosumute (ECO): Liuos on painesäiliössä, joka on ruostumatonta terästä ja jossa annosteluventtiili.Sumutinliuos: Kirkas, väritön tai lähes väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2