Etusivu » Spiriva, Spiriva Respimat

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Spiriva, Spiriva Respimat

Markkinoija

BOEHRINGER INGELHEIM

Vaikuttava aine

tiotropiumbromidi

Käyttötarkoitus

Käytetään helpottamaan keuhkoahtaumataudin (COPD) oireita.

Annostus

Lääkärin määräämää annosta ei saa ylittää. Lääkeannos (= yksi jauhekapseli tai kaksi suihketta) otetaan yleensä kerran päivässä aina samaan aikaan. Lääkettä käytetään jatkuvasti eikä se auta äkillisissä hengenahdistuskohtauksissa.

Jos hoidon aikana ilmaantuu pahenevaa hengenahdistusta tai astmatyyppisiä kohtauksia, tulee hakeutua lääkäriin tai sairaalaan. Äkillisen hengenahdistuskohtauksen hoitoon tarvitaan toisenlainen lääke. Lääke on tarkoitettu aikuisille eikä sitä käytetä alle 18-vuotiailla.

Lääkkeen ottaminen

Lääke hengitetään eli inhaloidaan keuhkoihin pakkauksessa olevan käyttöohjeen sekä lääkärin, astmahoitajan tai apteekin antamien ohjeiden mukaan.

Jauhekapseli annostellaan HandiHaler-laitteella, joka rei’ittää kapselin ja mahdollistaa jauheen inhaloimisen. Kapselia ei saa niellä.

Säiliössä oleva inhalaationeste inhaloidaan Spiriva Respimat-sumuttimen avulla. Säiliö sisältää 60 suihketta eli 30 lääkeannosta.

HandiHaler-laitteen ja Spiriva Respimat -sumuttimen käyttö ja ottamistekniikka kannattaa harjoitella hyvin, koska tällöin lääkkeestä saa parhaan hyödyn. Laitteiden yksityiskohtaiset käyttöohjeet ovat valmisteiden pakkauksissa.

Tiotropiumia ei saa joutua silmiin, koska se voi aiheuttaa silmäkipua, näön hämärtymistä ja kohottaa silmänpainetta. Jos silmäoireita ilmenee, silmä pestään lämpimällä vedellä ja otetaan välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Vaikutustapa

Tiotropium laajentaa keuhkoputkia, avaa hengitysteitä ja helpottaa ilman kulkua keuhkoihin ja niistä ulos. Lääke vaikuttaa vain jatkuvasti käytettäessä.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa suun kuivumista, joka usein häviää hoidon jatkuessa. Suun kuivuminen saattaa edistää hampaiden reikiintymistä. Tämä takia pitää huolehtia suuhygieniasta. Jos lääke aiheuttaa huimausta tai näön sumenemista, nämä voivat vaikuttaa ajokykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Inhalaatiojauhe: vaaleanvihreä kova kapseli. Kapseliin on painettu valmistekoodi TI 01 ja yrityksen logo.Inhalaationeste (Respimat): inhalaationestesäiliö ja yksi Respimat-sumutin. Säiliö pitää kiinnittää sumuttimeen ennen käyttöä.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2