Etusivu » Risperdal, Risperdal Consta

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Risperdal, Risperdal Consta

Markkinoija

JANSSEN-CILAG

Vaikuttava aine

risperidoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään skitsofrenian hoitoon.

Lääkettä voidaan käyttää myös kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä esiintyvien maniavaiheiden hoitoon. Erityistapauksissa lääkettä käytetään lyhyitä aikoja aggressioiden ja psykoottisten oireiden lievittämiseen Alzheimerin tautia sairastavilla.

Erityislääkärin valvonnassa lääkettä voidaan käyttää lyhyitä aikoja yli 5-vuotilla kehitysvammaisilla lapsilla ja nuorilla vaikeiden käytöshäiriöiden hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan pienellä annoksella, jota suurennetaan vähitellen. Pitkävaikutteista ruiskeliuosta otetaan yleensä kahden viikon välein.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera. Oraaliliuos annostellaan pakkauksessa olevan annosteluruiskun avulla. Pakkauksessa on tarkka käyttöohje. Lääkkeen voi ottaa ruokailusta riippumatta. Oraaliliuosta ei saa sekoittaa teehen. Ruiskeliuoksen pistää lääkäri tai sairaanhoitaja lihakseen.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa keskushermostossa viestejä välittäviin aineisiin, kuten serotoniiniin ja dopamiiniin siten, että häiriintynyt ja kiihottunut mieliala tasoittuu.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, liikehäiriöt ja unettomuus. Joskus voi esiintyä myös painon nousua, sydämen tiheälyöntisyyttä, mahavaivoja, huimausta, vapinaa, uneliaisuutta, unihäiriöitä tai turvotuksia. Lääke saattaa heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä ja muissa vastaavissa tilanteissa. Lääkkeen käytön yhteydessä pitää välttää ylensyömistä melko usein ilmenevän painon nousun välttämiseksi. Kaikkien muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä on syytä sopia lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä käytetään raskauden aikana ainoastaan huolellisen harkinnan jälkeen. Lääkehoidon aikana ei tule imettää.

Säilytys

Risperdal kalvopäällysteiset tabletit: Säilytä alle 30 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Risperdal-oraaliliuos: Säilytä alle 30 °C. Ei saa jäätyä. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

  • 0,5 mg risperidonitabletti on punaruskea, soikea, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre.
  • 1 mg risperidonitabletti on valkoinen, soikea, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre.
  • 2 mg risperidonitabletti on oranssi, soikea, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre.
  • 3 mg risperidonitabletti on keltainen, soikea, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre.
  • 4 mg risperidonitabletti on vihreä, soikea, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on jakouurre.

0,5/1/2/3/4 mg kalvopäällysteiset tabletit: Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Kalvopäällysteisten tablettien toiselle puolelle on kaiverrettu RIS 0.5, RIS 1, RIS 2, RIS 3 tai RIS 4. Vastakkaisella puolella saattaa olla lisäksi merkintä JANSSEN.

Oraaliliuos on kirkas ja väritön.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2