Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » M » Medikinet Cr

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Medikinet Cr

Markkinoija

BIOCODEX

Vaikuttava aine

metyylifenidaatti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään ylivilkkauden ja tarkkaavaisuushäiriön (ADHD) lääkehoitoon yli 6-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Ennen hoidon aloittamista lääkäri varmistuu siitä, että kyse on juuri kyseisestä ongelmasta, ja että lääkitys on siihen soveltuva hoitokeino. Lääkettä ei saa käyttää normaalien väsymystilojen ehkäisyyn eikä hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkkeen ottaminen

Depotkapseli otetaan aamulla aamiaisen yhteydessä tai sen jälkeen, ei saa ottaa tyhjään mahaan. Depotkapseli on nieltävä kokonaisena, eli sitä ei saa murskata eikä pureskella rikki. Vaihtoehtoisesti se voidaan avata ja kapselin sisältö sekoittaa pieneen määrään (ruokalusikalliseen) omenasosetta tai jugurttia, joka on otettava heti eikä sitä saa säilyttää myöhempää käyttöä varten. Omenasoseeseen tai jugurttiin sekoitettujen rakeiden ottamisen jälkeen on juotava nestettä, esim. vettä. Tämän lisäksi on syötävä myös normaali ateria. Kapselien sisältöä ei saa pureskella eikä murskata.

Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Metyylifenidaatti on keskushermoston toimintaa kiihdyttävä lääke eli stimulantti. Se kuitenkin vaikuttaa ylivilkkaan potilaan aivoissa rauhoittavasti, mutta sen tarkkaa vaikutustapaa ylivilkkauden hoidossa ei tunneta. Lääke vähentää rauhattomuutta ja parantaa lasten keskittymiskykyä. 

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat unettomuus, hermostuneisuus ja päänsärky. Joskus voi esiintyä myös nenänielun tulehdusta, ruokahaluttomuutta, painon laskua, verenpaineen muutoksia, mielialahäiriöitä, huimausta, liikehäiriöitä, uneliaisuutta, sydänongelmia, yskää, nielun ja kurkunpään kipua, nivelkipua, kuumetta, mahavaivoja, suun kuivumista, kutinaa, hiustenlähtöä, ihottumaa tai lievää pituus- tai painonkehityksen hidastumista. Jos esiintyy pitkittyneitä (kesto yli 2 tuntia) ja kivuliaita erektioita, on otettava heti yhteyttä lääkäriin.

Saattaa heikentää ajokykyä. Koneiden käyttöä ja ajamista vältettävä, jos ilmenee ajokykyä heikentäviä vaikutuksia, kuten huimausta, uneliaisuutta tai näköhäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa, kosteudelta suojassa.

Ulkonäkö

5 mg kaps: Valkoinen, läpikuultamaton kova kapseli, joka sisältää valkoisia ja sinisiä rakeita. 10 mg kaps: Malvanvärinen-valkoinen läpikuultamaton kapseli, joka sisältää valkoisia ja sinisiä rakeita. 20 mg kaps: Malvanvärinen kapseli, joka sisältää valkoisia ja sinisiä rakeita. 30 mg kaps: Tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa ja vaaleanharmaa läpikuultamaton runko-osa, ja sisällä valkoisia ja sinisiä rakeita. 40 mg kaps: Tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa ja harmaa läpikuultamaton runko-osa, ja sisällä valkoisia ja sinisiä rakeita.50 mg kaps: Violetti läpikuultamaton kapselin runko-osa/tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa (18,0 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita. 60 mg kaps: Tummanvioletti läpikuultamaton kapselin runko-osa/tummanvioletti läpikuultamaton kansiosa (19,4 mm) sisältäen valkoisia ja sinisiä rakeita.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2