Etusivu » Imigran, Imigran Radis

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Imigran, Imigran Radis

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

sumatriptaani

Käyttötarkoitus

Äkillisen migreenikohtauksen hoito. Voidaan käyttää sekä ennakko-oireisessa että ennakko-oireettomassa kohtauksessa. Injektionestettä käytetään migreenin lisäksi hoitamaan erästä päänsäryn erikoismuotoa ns. sarjoittaista eli Hortonin päänsärkyä. Lääke ei tehoa muuhun päänsärkyyn.

Sumatriptaanilla ei ole migreenikohtauksia ehkäisevää vaikutusta eikä sitä pidä käyttää oireiden ehkäisyyn.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos otetaan heti, kun migreenisärky tai kohtaukseen liittyvät muut oireet alkavat. Lääke lievittää oireita kohtauksen myöhemmässäkin vaiheessa. Sitä ei kannata ottaa migreenin auravaiheen aikana, koska se ei estä päänsärkyä. Tämä koskee etenkin nopeasti vaikuttavaa ihon alle annosteltavaa ruiskekynää.

Jos migreenikohtaus ei helpotu riittävästi yhdellä lääkeannoksella, samaan kohtaukseen ei pidä ottaa toista annosta. Tarvittaessa kohtauksen jatkohoitoon voi käyttää muita kipulääkkeitä, kuten parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä.

Jos ensimmäinen lääkeannos on auttanut, mutta migreenin oireet palaavat vuorokauden sisällä, voi ottaa toisen lääkeannoksen. Jos käyttää tabletteja tai nenäsumutetta, toinen annos otetaan aikaisintaan kaksi tuntia ensimmäisen annoksen jälkeen. Jos käyttää ruiskekynää, toisen 6 mg:n ruiskeen voi ottaa aikaisintaan yhden tunnin kuluttua ensimmäistä ruiskeesta.

Nenäsumutetta ja ruiskekynää voi 24 tunnin aikana annostella enintään kaksi kertaa. Tabletteja voi tarvittaessa ottaa uusiin migreenikohtauksiin kahden tunnin välein enintään kolme kertaa 24 tunnin aikana. Enimmäisannosta eli kolme 100 mg:n tablettia vuorokaudessa ei saa ylittää.

Tabletteja ja ruiskekynää ei suositella alle 18-vuotiaille. Lääkäri voi määrätä nenäsumutetta 12-17-vuotiaille nuorille, mutta ei yleensä alle 12-vuotiaille lapsille. Lääkärit eivät yleensä määrää sumatripataania yli 65-vuotiaille.

Lääkkeen ottaminen

Tutustuttava huolellisesti pakkauksessa olevaan käyttöohjeeseen. Nenäsumutteen ja injektion käyttötekniikka opeteltava hyvin.

Vaikutustapa

Migreeniin liittyvän päänsäryn ajatellaan syntyvän pään alueen verisuonten laajenemisesta ja näiden kivuliaasta tulehduksesta. Sumatriptaani, joka kuuluu triptaaneihin, supistaa näitä suonia ja lievittää migreenikohtaukseen liittyvää päänsärkyä ja muita oireita, kuten pahoinvointia ja silmien valonarkuutta.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, hengenahdistus, väsymys, pahoinvointi, tuntohäiriöt, verenpaineen kohoaminen, ohimenevä puristus ja painontunne rintakehän, pään tai yläraajojen alueella, lyhytaikainen kihelmöinti, ihon punoitus ja voimattomuus.

Ihon alle annettava ruiske voi aiheuttaa ohimenevää kipua pistoskohdassa. Nenäsumute voi aiheuttaa pahaa makua ja paikallista ärsytystä nenässä ja nielussa.

Sumatriptaanilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten muista lääkityksistä tai luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Ajokyky voi heikentyä lääkkeen aiheuttaman uneliaisuuden tai migreenikohtaukseen liittyvien oireiden vuoksi.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden tai imetyksen aikana pitää keskustella lääkärin kanssa. Yleensä imetystä pitää välttää 12 tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen. Tänä aikana erittynyt rintamaito pitää hävittää.

Säilytys

Tabletit: alle 30 °C.

Nenäsumute: alle 30 °C. Ei saa jäätyä. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Injektioneste: huoneenlämmössä (+15 - 25 °C). Herkkä valolle.

Ulkonäkö

50 mg tabletit: Kolmiomaisia, vaaleanpunaisia, kaksoiskuperia tabletteja, joissa toisella puolella kaiverrus ‘GS 1YM' ja toisella puolella ‘50', koko noin 9,9 x 10,7 x 10,7 mm.

100 mg tabletit: Valkoisia, kaksoiskuperia tabletteja, joissa toisella puolella kaiverrus ‘GS YE7' ja toisella puolella ‘100', koko nin 9,9 x 10,7 x 10,7 mm.

Nenäsumute: Kirkas vaalean- tai tummankeltainen neste.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2